"Сьогодні ми заб'ємо перший гол Путіну". Активісти закликають підтримати Сенцова за допомогою соцмереж

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування
Фото: Save Oleg Sentsov / Facebook

Організатори акції #SaveOlegSentsov наголосили, що їхньою першою ціллю в межах визволення українського режисера Олега Сенцова з російської в'язниці, є ухвалення Європейським парламентом термінової резолюції щодо Сенцова та інших політв'язнів. Активісти вважають, що це буде "перший гол", забитий президенту РФ Володимирові Путіну.

У день відкриття чемпіонату світу з футболу організатори акції #SaveOlegSentsov закликали у Facebook підтримати ув'язненого у РФ українського режисера Олега Сенцова за допомогою соцмереж.

"Сьогодні ми заб'ємо перший гол [президенту РФ Володимиру] Путіну. У день відкриття #WorldCup у Росії ми починаємо свій чемпіонат світу. І будемо грати за політв'язнів. Наша перша ціль – ухвалення спеціальної резолюції Європейського парламенту про Олега Сенцова та інших заручників Кремля", – ідеться в повідомленні.

Організатори зауважили, що їхні рекомендації увійшли у фінальний текст резолюції. Європарламент обговорить її сьогодні.

"Ми ведемо гру проти потужного російського лобі у ЄС. Нам важливо зіграти командою. По-перше, щоб термінова резолюція була схвалена більшістю голосів. По-друге, щоб рішення Європарламенту не пройшло повз увагу світу, яка прикута до відкриття футбольного чемпіонату. Давайте грати! Прямо зараз натисніть на цей автоматичний твіт, що ви вступаєте в гру: https://ctt.ac/e53RP. Напишіть у своєму Facebook та Twitter – #EuropeanParliament Act Now! Vote for resolution! Save Ukrainian Jailed-70 #SaveOlegSentsov #FreeSentsov #WorldCup #WorldCup2018. Ви можете додати кілька слів від себе, наприклад, чому в день відкриття #WorldCup ви вболіваєте за політв'язнів", – підкреслили організатори.

Сенцова засудили у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні в Криму терористичної спільноти та керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах і підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування в колонії міста Лабитнангі. Він висунув вимогу звільнити 64 українських політв'язнів, але себе до списку не заніс.