"Цей момент може настати раніше, ніж здається". Кулеба прокоментував деокупацію Криму

Кулеба: Якщо Україна не буде внутрішньо готова до реінтеграції Криму, то можна "розтринькати" момент, коли це стане можливо
Фото: Dmytro Kuleba / Facebook

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що політичний директорат МЗС розробив "Стратегію деокупації Криму".

Деокупація Криму – це "нешвидкий процес", проте можливості для повернення окупованого Росією півострова можуть настати раніше, ніж багатьом здається. Про це в інтерв'ю агентству "РБК-Україна" заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Саме зараз переді мною на столі лежить документ, який я детально вивчаю. Його підготували за моїм дорученням експерти політичного директорату МЗС. Це документ стратегічного характеру під умовною назвою "Стратегія деокупації Криму". Після того, як ми його доопрацюємо з урахуванням моїх зауважень, ми проведемо більш широкі консультації і з іншими органами влади, і з зовнішніми експертами, і з громадськістю", – зазначив він.

За словами міністра, поки не вирішено, "яким має бути остаточний формат цього документа".

"Чи повинен він залишитися документом МЗС і чи повинен він бути присвячений виключно міжнародному аспекту роботи, або це буде щось більш масштабне, затверджене рішенням РНБО? Подивимося", – заявив Кулеба.

За його словами, влада розуміє, що деокупація – "це нешвидкий процес".

"Це постійний контроль за режимами санкційного тиску, посилення тиску там, де це можливо. І готовність державних інститутів прийняти Крим назад, коли цей момент настане. А такий момент настане, і можливо, раніше, ніж багатьом здається. Тому що якщо наша держава не буде внутрішньо готова до реінтеграції, то можна "розтринькати" момент, коли це стане можливим", – підкреслив він.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.