Турчинов: Конституція формально вимагає оголосити війну Росії. Але Україна ще не готова

Турчинов: У ДБР і прокуратурі не в змозі зрозуміти, що, копаючи під мене, вони викопують кримінальну справу проти Зеленського
Фото: depositphotos.com

Почати воєнну операцію зі звільнення Криму сьогодні неможливо, у момент анексії Україна також не могла оголошувати війну агресору. Так колишній секретар РНБО України Олександр Турчинов прокоментував звинувачення в тому, що 2014 року влада не завадила вторгненню Росії.

Спроби звинуватити українських політиків, які прийшли до влади 2014 року, у відмові від оборони Криму мають політичне підґрунтя, а плановані кримінальні справи можуть вдарити по їхніх замовниках. Про це колишній спікер Верховної Ради, екссекретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов сказав в інтерв'ю "Цензор.НЕТ", яке опубліковано 24 липня.

"Як у 2014 році, так, на превеликий жаль, і зараз, Україна ще не готова оголосити війну Росії за захоплення нашої землі і почати військову операцію зі звільнення Криму. Так, це формальна вимога Конституції. Але, найперше, Конституція вимагає захистити країну, а не бездумно, для красивого піару наражати її на смертельну небезпеку", – сказав Турчинов.

Він звернув увагу на заяву президента Володимира Зеленського про те, що українці ніколи не пробачать тим, хто не дозволив українським морякам перешкодити захопленню Криму 2014-го.

"Думаю, що багато хто зрозумів, що це погроза на мою адресу, така собі відповідь мені за мою активізацію", – припустив політик, який у червні очолив штаб партії "Європейська солідарність".

На думку Турчинова, він зараз міг би подати в суд на чинного президента за невиконання ним своїх конституційних обов'язків – неоголошення війни агресору, але не стане вплутуватися в "авантюрні ігри".

"Влада та її ставленики в Генпрокуратурі і ДБР, почавши розігрувати підкинуту їм кримську карту, не тільки відбілюють російську агресію. На тлі зондування суспільства, ходіння колами навколо "подачі води у Крим" і бажання побачити "відблиск миру" в очах [президента Росії Володимира] Путіна така поведінка видається логічною. Але через "високий професіоналізм незаангажованих виконавців" вони не в змозі зрозуміти, що, граючи в чужу гру і копаючи під мене, викопують кримінальну справу проти Зеленського", – зазначив екссекретар РНБО.

У ніч на 27 лютого 2014 року люди зі зброєю (як пізніше виявилося – російські силовики) захопили будівлі Верховної Ради й Ради міністрів Криму в центральній частині Сімферополя, піднявши над ними прапор Росії. 16 березня у Криму відбувся незаконний референдум, після якого Росія анексувала півострів. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Турчинов стверджував, що в лютому 2014-го його ніхто не інформував про ситуацію у Криму, оскільки 70% військовослужбовців Збройних сил України перейшли на бік РФ.