В анексованому Севастополі суд заарештував імама мечеті села Штурмове

15 квітня в будинку Абілєва та в мечеті, яку він побудував разом з односельцями, відбулися обшуки
Скріншот: Крымская солидарность / YouTube

Російська окупаційна влада обвинувачує імама мечеті села Штурмове Рустема Абілєва в закликах до екстремістської діяльності.

Російський "Севастопольський міський суд" в окупованому Криму заарештував до 10 червня імама мечеті села Штурмове (входить до складу Севастополя) Рустема Абілєва. Про це 17 квітня повідомив у Facebook журналіст Антон Наумлюк.

Окупаційна влада обвинувачує Абілєва в закликах до екстремістської діяльності (ч. 1 ст. 280 КК РФ).

Журналіст зазначив, що мечеть у Штурмовому належить до Духовного управління мусульман Криму (ДУМК), однак, коментуючи затримання та арешт, у ДУМК Абілєва називають "колишнім імамом".

Уранці 15 квітня в будинку Абілєва та в мечеті, яку він побудував разом з односельцями, відбулися обшуки. Відомо, що було вилучено духовну літературу.

Місцеві жителі кажуть, що окупаційна влада не вперше обшукувала мечеть у Штурмовому.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли правозахисники із Human Rights Watch.