У колонію в Росії доправили ще одного фігуранта бахчисарайської справи "Хізб ут-Тахрір"

Суд у РФ засудив Абсеїтова до восьми років і дев'яти місяців ув'язнення
Фото: krymr.com

За словами адвоката Рустема Кямілєва, засудженого у бахчисарайській справі "Хізб ут-Тахрір" Зеврі Абсеїтова після етапування в колонію №1 у Кочубеївському Ставропольського краю РФ помістили у штрафний ізолятор.

Фігуранта бахчисарайської справи "Хізб ут-Тахрір" Зеврі Абсеїтова етапували в колонію №1 у селі Кочубеївське Ставропольського краю. У цей самий регіон РФ, але в колонію №11 міста Михайловськ, доправили інших фігурантів цієї справи – Енвера Мамутова і Ремзі Меметова.

Про це виданню "Крим.Реалії" повідомив 6 вересня адвокат Рустем Кямілєв, який зустрівся з трьома фігурантами справи.

"2 вересня я відвідав Зеврі Абсеїтова, він прибув у колонію в ніч із 1-го на 2 вересня, дуже зрадів, коли мене побачив. Розповів, що відразу після приїзду керівництво колонії відправило його у штрафний ізолятор, де він може пробути два, а то й три місяці. Адміністрація колонії пояснила таке рішення тим, що терористична стаття Зеврі передбачає поміщення його в ШІЗО", – сказав він.

Кямілєв заявив, що оскаржуватиме розміщення Абсеїтова в ізоляторі.

"Хізб ут-Тахрір" – міжнародна ісламська політична організація, яка закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала організацію терористичною у 2003 році, діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території країни заборонено. У межах українського законодавства "Хізб ут-Тахрір" є легальною організацією. У країнах Західної Європи та Північної Америки її також не заборонено, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

Активістів бахчисарайської групи Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив у грудні 2018 року.

11 липня 2019 року Верховний суд РФ скоротив на три місяці строк ув'язнення чотирьом фігурантам справи. Мамутов, якого визнали організатором осередку "Хізб ут-Тахрір", дістав 16 років і дев'ять місяців колонії суворого режиму, Абсеїтов, Меметов і Рустем Абільтаров дістали по вісім років і дев'ять місяців за участь у цьому осередку.

Усі підсудні не визнали своєї провини. Правозахисний центр "Меморіал" уважає їх політв'язнями.