У Криму з колонії звільнили українського політв'язня Стешенка

Стешенка затримали у квітні 2018 року
Скріншот: РИА Новости Крым / YouTube

Харків'янин Олександр Стешенко, засуджений в окупованому Криму нібито за підпал будинку російського муфтія Криму Еміралі Аблаєва, вийшов на волю за УДЗ, повідомили в Об'єднанні родичів політв'язнів Кремля.

У Криму звільнили з колонії українського політв'язня Олександра Стешенка, засудженого підконтрольним окупаційній владі "судом" нібито за підпал будинку російського муфтія Криму Еміралі Аблаєва.

Про це повідомив у Facebook постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич.

"Зустрівся зі звільненим українським політв'язнем Олександром Стешенком. Поспілкувалися про неправомірні дії окупаційних органів у Криму. Сподіваюся, що правоохоронні органи автономії, а також органи міжнародного правосуддя нададуть належну оцінку порушенням прав людини та воєнним злочинам, вчиненим представниками окупаційної влади у Криму", – написав він.

Як повідомив у Facebook голова Об'єднання родичів політв'язнів Кремля Ігор Котелянець, Стешенко вийшов із колонії за умовно-достроковим звільненням і вже повернувся в Україну.

У ФСБ стверджували, що Стешенко разом із помічником народного депутата України Мустафи Джемілєва Еролом Велієвим та колишнім спортсменом Олександром Третьяковим входив до складу екстремістської групи, сформованої в Харкові. Правозахисники з'ясували, що у слідства немає переконливих даних про те, що харків'янин був знайомий з іншими фігурантами справи.

12 квітня 2018 року мати Стешенка повідомила, що її 27-річний син, який вирушив в окупований Крим, уже два дні не виходить на зв'язок. Незабаром стало відомо, що після перетину пункту пропуску "Чонгар" його затримали співробітники ФСБ Росії.

23 квітня МЗС України надіслало Росії ноту через затримання Стешенка.

24 квітня адвокат Едем Семедляєв заявив, що виявив українця в СІЗО Сімферополя. Цього самого дня правозахисник повідомив, що його підзахисний із СІЗО зник.

21 травня ФСБ оприлюднила відео допиту Стешенка, де той зізнається в підпалі будинку муфтія за завданням Велієва.

Як повідомив підконтрольний окупантам сайт "Новини Криму", 26 липня "Центральний районний суд" Сімферополя ухвалив вирок Стешенку – два роки колонії-поселення. 22 серпня вирок набув чинності.

У ФСБ заявили, що під час слідства українець "повністю визнав свою провину і клопотав про особливий порядок судового розгляду".