У НАТО заявили, що часті заходження кораблів Альянсу в Чорне море безпосередньо пов'язані з посиленням військової присутності Росії в регіоні

Кораблі НАТО зайшли в одеський порт
Фото: ВМС ЗС України / Facebook

НАТО збільшив присутність у Чорному морі після анексії Криму, але про постійну присутність угруповання Альянсу в акваторії мови не йде. Про це заявив командувач Другої постійної військово-морської групи НАТО Будевейн Бутс.

Нарощування військової могутності Росії в Чорному морі після незаконної анексії Криму привело до збільшення присутності кораблів НАТО в регіоні. Таку заяву на прес-конференції в Одесі 23 липня зробив командувач Другої постійної військово-морської групи НАТО Будевейн Бутс, повідомляє "Укрінформ".

"Ми спостерігаємо нарощування військової потуги Російської Федерації в Чорному морі і значне посилення військової присутності Росії після незаконної анексії Кримського півострова. І це, власне, привело до ухвалення рішення Варшавського саміту НАТО щодо збільшення нашої присутності у чорноморському регіоні. Тож коли запитують, чи є зв'язок між частими заходами кораблів НАТО в Чорне море, можемо сказати ствердно: такий зв'язок є", – зазначив Бутс.

Командувач з'єднання заявив водночас, що про розгортання постійних сил НАТО в чорноморському регіоні йому не відомо.

У порт Одеси 23 липня зайшли з візитом кораблі Другої постійної військово-морської групи НАТО – фрегат De Ruyter Королівських ВМС Нідерландів, фрегат Fatih та мінний тральщик Аnamur військово-морських сил Туреччини, допоміжне судно Rhein ВМС Німеччини, мінний тральщик Lupu Dinescu ВМС Румунії, фрегат ВМС Румунії ROS Regele Ferdinand.