У Раді Федерації повідомили, що Росія має намір звернутися в міжнародні організації через запровадження Україною воєнного стану

Матвієнко заявила, що введенням воєнного стану людям нібито закрили рот пластиром
Фото: council.gov.ru

Українська влада ввела воєнний стан в областях, де населення її найменше підтримує, щоб обмежити активність і залякати людей, заявила спікер Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко.

Спікер Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко заявила, що Росія має намір звернутися в міжнародні організації через запровадження Україною воєнного стану. Про це повідомляє ТАСС.

За словами Матвієнко, українська влада ввела воєнний стан в областях, населення яких найменше її підтримує. У такий спосіб Україна порушує права громадян країни, вважає спікер Ради Федерації.

Вона висловила думку, що метою чинної влади в Україні є залякати людей, обмежити їхні права і свободи.

Запровадженням воєнного стану людям "закрили рот пластиром" і не дозволяють "висловлювати думку, озвучувати позицію, проводити акції, мітинги, демонстрації", підкреслила Матвієнко.

Введення воєнного стану в Україні стало відповіддю на акт російської агресії в Керченській протоці.

25 листопада РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. Із 24 захоплених українців мінімум троє дістали поранення.

ФСБ порушила проти українських військових кримінальну справу за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання державного кордону) Кримінального кодексу РФ. 27-го і 28 листопада "суди" в Керчі та Сімферополі ухвалили рішення взяти під варту всіх українських моряків.

Військова прокуратура Південного регіону України повідомила про підозру вісьмох військовослужбовців РФ, причетних до захоплення українських кораблів, їм інкримінують статті Кримінального кодексу "планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни" і "замах на умисне вбивство".

США засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО й ОБСЄ.

26 листопада Верховна Рада підтримала указ президента України Петра Порошенка про введення воєнного стану у 10 областях на 30 діб. Порошенко підписав закон 28 листопада.