Україна передала суду в Гаазі досьє жертв примусового переміщення громадян із Криму

Росія окупувала Крим у 2014 році
Фото: ЕРА

Держава-окупант створює нестерпні умови для проживання, унаслідок чого люди змушені виїздити з окупованого Кримського півострова. Про це заявили у прокуратурі АРК.

Прокуратура Автономної Республіки Крим спільно із громадськими організаціями подала в Міжнародний кримінальний суд Гааги нове інформаційне повідомлення з доказами примусового переміщення цивільного населення окупованого Криму. Про це на пресконференції в Києві 31 січня повідомив прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Кінцевою метою злочинів, які вчиняють представники РФ на півострові, є повне витіснення із Криму будь-якого проукраїнського населення і заміщення його населенням із Російської Федерації, щоб змінити демографічний склад. Це інформаційне повідомлення показує один із проявів тієї політики переслідування, яку реалізовує держава-окупант шляхом створення нестерпних умов проживання, у результаті якого населення змушене покидати півострів", – сказав прокурор.

Українська сторона надала МКС дані про кількість осіб, яких було переміщено, і приблизно 50 досьє жертв вимушеного переміщення, додав експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський. До повідомлення увійшло 60 витягів із протоколів допитів з описом причин, що змусили людей виїхати із Криму.

За офіційними даними, на кінець 2019 року із Криму виїхало майже 43 тис. осіб. За даними ОБСЄ та українських громадських організацій, загальна кількість фактичних переселенців може сягнути 100 тис. осіб, розповіли на пресконференції.

Це сьоме інформаційне повідомлення України в Міжнародний кримінальний суд. Попередні шість – на стадії попереднього вивчення. Два з них стосувалися депортованих із Криму українських ув'язнених, два – вигнання на підставі рішень окупаційних судів за порушення міграційного законодавства РФ. Інші повідомлення про порушення прав власності, незаконного призову у збройні сили країни-окупанта і застосування незаконних методів ведення війни ("живі щити" із цивільного населення під час захоплення українських військових частин у 2014 році).

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

8 вересня 2015 року Україна повідомила Міжнародний кримінальний суд у Гаазі про визнання його юрисдикції щодо злочинів проти людяності та військових злочинів, здійснених від моменту початку агресії РФ.

14 листопада 2016 року опублікували попередній звіт канцелярії прокурора Міжнародного кримінального суду у справі "Ситуація в Україні". У документі зазначено, що "ситуація на території Криму і Севастополя є рівносильною міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією".

Після оприлюднення звіту РФ заявила про бажання вийти з Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Україна не ратифікувала Римського статуту, однак на необмежений термін визнала юрисдикцію МКС у двох справах: про події на Майдані, а також у Криму і на окупованій частині Донбасу.