Україна має радикально вирішити питання з поверненням полонених кримських татар – Фейгін

Фейгін уважає, що Україні слід займатися всіма політв'язнями
Фото: Mark Feygin / Facebook

В України є юридичні можливості розвязати проблему з правами людини в окупованому Криму, уважає російський правозахисник Марк Фейгін.

Російський правозахисник Марк Фейгін уважає, що Україні слід "радикально" розв′язувати проблему з переслідуванням Росією кримських татар. Про це він заявив УНН 9 вересня.

"Треба займатися всіма [політв'язнями]. Я все-таки схильний до того, що публічна цифра – це трохи більше ніж сто українських громадян. У цих кейсах левову частку грають справи проти кримських татар. Мені здається, радикально треба вирішувати цю проблему. Зараз повернули тільки Едема Бекірова з 11-ти. Цю проблему потрібно і політично вирішувати, щоб відновлення цих справ не було – вирішити проблему з правами людини у Криму, тому що для цього є юридичні можливості. Мені здається, що для українського керівництва це повинно бути в абсолютному пріоритеті", – сказав Фейгін.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

7 вересня 2019 року між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед українців, які повернулися додому, був один кримський татарин – Едем Бекіров.