Український політв'язень Гафаров має критичний стан здоров'я – Денісова

У пенітенціарній установі Гафарову не забезпечують проведення медичних обстежень, повідомила Денісова
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Уповноважена Верховної Ради України із прав людини Людмила Денісова просить російську колегу Тетяну Москалькову клопотати про звільнення з-під арешту засудженого кримського татарина Джеміля Гафарова через критичний стан його здоров'я. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.


"Кримський татарин, який має II групу інвалідності і вже понад рік незаконно утримується у "ФКУ СИЗО 1 УФСИН России по Республике Крым и Севастополю", має критичний стан здоров'я. Через наявні хронічні захворювання і появу нестерпного болю в області грудної клітки, нирок і постійний високий тиск не може утримуватися в умовах місця несвободи", – заявила Денісова.

Вона підкреслила, що в пенітенціарній установі Гафарову не забезпечують проведення медичних обстежень і не надають належної медичної допомоги.

"На цій підставі невідкладно звертаюся до уповноваженого із прав людини у РФ Тетяни Москалькової з вимогою клопотати перед правоохоронними органами Росії про скасування запобіжного заходу – тримання під вартою", – підкреслила омбудсменка.

Також Денісова вимагає вжити заходів щодо надання належного медико-санітарного забезпечення громадянину України і надати Гафарову якісну лікарську допомогу.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар. Їх затримують за підозрою в участі в "Хізб ут-Тахрір". Це міжнародна ісламська політична організація, що закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби.

Росія визнала організацію терористичною 2003 року, діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території країни заборонено. У межах українського законодавства "Хізб ут-Тахрір" є легальною організацією. У країнах Західної Європи та Північної Америки її також не заборонено, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.