В окупованому Криму літні люди беруть участь в одиночних пікетах на підтримку арештованого 76-річного Караметова

У Криму пройшла серія пікетів на захист 76-річного кримськотатарського активіста Сервера Караметова
Фото: Осман Арифм / Facebook

За даними кримськотатарських активістів, поліцейські затримують не тільки учасників пікетів на підтримку Сервера Караметова, але й людей, які знімають акції протесту на відео.

14 серпня літні кримські татари провели пікети в Сімферополі на підтримку заарештованого в окупованому Криму 76-річного кримськотатарського активіста Сервера Караметова і проти репресій щодо кримських татар.

Фотографії та відеозаписи пікетів публікують у Facebook кримськотатарські активісти. За даними Османа Арифма, пройшло не менше ніж сім одиночних пікетів.

"1. Осман Аблаєв, біля МВС, повели на допит. 2. Решат Емірсуюнов, біля Радміну, повели на допит. 3. Айдер-ага на вулиці Жуковського. 4. Сінавер Німетуллаєв (63 роки)... Він перебуває в третьому РВВС Сімферополя на вулиці Футболістів. 5. Ярікул Давлатов (Якуб-ага), біля Верховного суду, повели на допит у Залізничний відділ поліції. 6. Ридван-ага. Про нього немає інформації. 7. Шевкій-ага, біля Київського райсуду", – написав він.

Екс-заступник гендиректора телеканала ATR Ліля Буджурова зазначила у Facebook, що арешт Караметова не злякав активістів.

"Як мінімум ще четверо літніх людей провели свої пікети з такими плакатами, який був у руках Сервер-ага: "Путін, наші діти – не терористи". Відомо, що пікети пройшли біля будівлі парламенту, Ради міністрів, МВС та Верховного суду Криму", – розповіла вона.

Арифм повідомив, що за підсумками пікетів Аблаєва 1955 року народження затримали разом з його сином Ремзі і доправили в Київський райвідділ для складання протоколу.

"Поліцейські висували не одиночний пікет. У підсумку обох відпустили", – написав він.

"Решата Емірсуюнова, Сінавера Німетуллаєва, Артема Осипова доправили в центральний РВВС. Решат-ага і Сінавер-ага проводили одиночні пікети, Артем знімав на камеру. Усіх трьох відпустили... Давлатов... 1953 року народження проводив одиночний пікет неподалік від Верховного суду, повели на допит до Залізничного РВВС, де склали протокол за ч. 1 ст. 20.2 Кодексу про адміністративні порушення РФ (порушення порядку проведення пікетування)", – розповів Арифм.

Він додав, що ще один літній чоловік проводив одиночний пікет неподалік від представництва президента.

"Хотіли забрати дідуся, але він був дуже старим. Сейтумер Сейтумеров зголосився замість старого, щоб дід додому поїхав. Поліцейські погодилися. Олександр Дьячков і Селім Тейфуков знімали все це на відео, і за це їх теж забрали до Залізничного РВВС. Усіх трьох згодом відпустили", – розповів Арифм.

Караметова затримали 8 серпня біля будівлі "Верховного суду" Криму, де проходили дебати сторін у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Активіст стояв із плакатом із написом "Путін! Аксьонов! Наші діти (Ахтем Чийгоз) – не терористи! Годі обвинувачувати кримських татар!".

У день затримання суд визнав його винним за ст. 20.2 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення порядку проведення одиночних пікетів) і оштрафував на 10 тис. рублів (приблизно 4200 грн), а 9 серпня суд призначив 76-річному активісту 10 діб адміністративного арешту за "опір співробітникам поліції".

12 серпня суд в окупованому Криму не задовольнив клопотання адвокатів і залишив Караметова під арештом.