У порт Феодосії доставили ще дві газові турбіни – Reuters

Раніше компанія Siemens заявила, що не постачала своїх турбін на півострів
Фото: siemens.com

У порт кримської Феодосії доставили ще дві газові турбіни. Інформації про те, чи має обладнання стосунок до компанії Siemens, немає, повідомляє Reuters.

Іще дві газові турбіни були доправлені до анексованого Криму, про це повідомляють репортери агентства Reuters, які побачили привезене устаткування в порту Феодосії.

Агентство уточнює, що не має незалежного підтвердження, що ці турбіни є обладнанням Siemens. Журналісти описали їх як чотири циліндричні предмети довжиною кілька метрів. Турбіни були запаковані в брезент.

Їхні розміри і форма нібито відповідають газотурбінним системам компанії Siemens.

5 липня агентство Reuters із посиланням на анонімні джерела повідомило, що дві турбіни виробництва Siemens прибули в порт окупованого Севастополя. Вони нібито призначені для використання на майбутній електростанції у цьому місті.

Зазначали, що турбіни привезли з півострова Тамань. Там компанія "Технопромэкспорт" будує електростанцію, де, згідно з контрактом, повинні використовуватися турбіни Siemens. За даними Reuters, ця ж компанія пов'язана з проектом електростанції в Севастополі, і німецьке обладнання від самого початку планували використовувати в анексованому Криму.

6 липня компанія Siemens заявила, що не постачала турбін на півострів, а наступного дня повідомила про створення робочої групи, яка займеться розслідуванням повідомлень про постачання турбін у Крим.

10 липня в Siemens повідомили, що дві з чотирьох поставлених до Росії газових турбін були переміщені у Крим проти волі виробника.

11 липня Siemens подала до суду позови у справі про постачання газових турбін в анексований Крим.

Росія будує дві електростанції загальною потужністю 940 МВт в анексованому Криму, що має посилити енергонезалежність півострова. Увести одну з них в експлуатацію планували до кінця 2017 року.

Однак будівництво було призупинено через те, що Росія самостійно не виробляє газових турбін великої потужності. Повідомляли, що Москва вела переговори про контракт на постачання у Крим газових турбін з Ірану.

Санкції Євросоюзу забороняють європейським компаніям продавати технології і матеріали для енергетичного сектору Криму.