Захист може подати апеляцію на вирок у "справі Веджіє Кашки"

Суд в окупованому Криму повністю задовольнив вимогу держобвинувачення
Фото: Антон Наумлюк / Facebook

Суд у "справі Веджіє Кашки" не врахував відсутності умислу в діях обвинувачених під час ухвалення вироку, тому захист, імовірно, подасть апеляційну скаргу на вирок, повідомив журналіст Антон Наумлюк.

Захист може оскаржити рішення судді російського "Київського районного суду" в окупованому Сімферополі Михайла Бєлоусова, який засудив фігурантів "справи Веджіє Кашки" Асана Чапуха, Бекіра Дегерменджи, Казіма Аметова і Руслана Трубача до умовних строків ув'язнення. Про це 17 квітня повідомив у Facebook журналіст Антон Наумлюк.

Суддя повністю задовольнив вимогу державного обвинувачення.

"Суд відмовився враховувати рішення Сімферопольського районного суду, який ухвалив стягнути з громадянина Туреччини Юсуфа Айтана грошові кошти, які він узяв у борг у ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки і відмовлявся повертати", – написав Наумлюк.

Журналіст зазначив, що Кашка звернулася по допомогу до Дегерменджи, Аметова, Трубача і Чапуха, однак їхню участь у поверненні боргу співробітники ФСБ і суд кваліфікували як вимагання

"Фактично суд визнав відсутність умислу в діях обвинувачених, однак під час ухвалення вироку цієї обставини враховано не було. Через це захист, імовірно, подаватиме апеляційну скаргу на вирок", – повідомив Наумлюк.

23 листопада 2017 року російські силовики затримали в Сімферополі чотирьох активістів і обвинуватили їх у вимаганні.

Головний редактор "Української правди" Севгіль Мусаєва розповідала, що громадянин Туреччини взяв у борг $7 тис. у родичів ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки і відмовився їх повертати.

"Історія неприємна: турок втерся в довіру до сім'ї Веджіє, позичив гроші і відмовлявся повертати. Активісти вирішили втрутитися в ситуацію з поваги до ветерана національного руху", – зазначила Мусаєва.

Під час затримання активістів Кашці стало зле, 82-річна жінка померла.

Усі затримані, окрім Чапуха, перебували під вартою. Його 10 жовтня 2018 року відпустили під домашній арешт через критичний стан здоров'я.

У січні 2019 року адвокати Аметова, Чапуха і Дегерменджи заявляли про погіршення стану здоров'я своїх підзахисних. У квітні 2019 року "прокуратура" попросила для активістів умовних строків ув'язнення.

За обвинуваченням у вимаганні Трубача, Дегерменджи й Аметова суд засудив до трьох років умовно з випробувальним строком три роки. Чапуху призначили покарання у вигляді трьох із половиною років умовно з випробувальним строком три роки.