Жданов: Із імовірністю 90% про прохід українських суден під Кримським мостом заздалегідь домовлялися із РФ

Жданов: По суті, ми чотири роки колупалися в носі, а тепер потрібно показати різке розблокування Азовського моря
Фото: radiosvoboda.org

Прохід українських суден під Кримським мостом – це "постановний спектакль", який вигідний і Україні, і Росії. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

Із великою часткою ймовірності, українська сторона заздалегідь домовлялася із РФ про прохід своїх суден "Донбас" і "Корець" під Кримським мостом. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

"Прохід українських суден під Кримським мостом нічого не змінив – Росія продовжує контролювати Азовське море. До анексії Криму фарватер Керченської протоки був на нашій території, і всі кораблі, які проходили, зокрема і російські, за прохід нам платили мито. А зараз – самі розумієте. Якщо говорити про нинішню ситуацію в Азовському морі, то ця криза – штучна. Як можна мати претензії до Росії, якщо у нас із ними діє два договори – про спільне використання моря і про квотну вилов риби. Причому договір про рибу дає змогу росіянам доходити аж до нашого узбережжя – немає морського кордону і нейтральних вод, усе в загальному користуванні. Зверніть увагу, що жоден судновласник не має претензій щодо порушення правил фрахту та завдані збитки під час огляду", – сказав Жданов.

За його словами, РФ може використовувати прохід українських суден, щоб продемонструвати дотримання чинних договорів щодо Азовського моря.

"Думаю, прорив – це постановний спектакль.  Власне кажучи, очікували піар-кампанії: мовляв, ми прорвали блокаду і перемогли – тепер відновлено судноплавство, ура! Зі свого боку Росія могла пропіаритися на тому, що нібито дотримується договору і без проблем пропускає наші судна. Тобто цей прохід вигідний усім сторонам: і вівці цілі, і вовки ситі. Але вистава не вийшла – корабель "Донбас" на підході до Кримського мосту втратив хід і його довелося тягнути на буксирі. Це просто ганьба. Тому піару не вийшло. З імовірністю 90% про прохід українських суден під Кримським мостом заздалегідь домовлялися із РФ. Наш президент несамостійний політик – жодних різких кроків без погодження із Кремлем він не робить", – підкреслив співрозмовник.

Він зазначив, що інші країни не будуть втручатися у ситуацію, що склалася в Азовському морі.

"Звичайно, нам потрібні бази – і в Чорному, і в Азовському. Але має бути серйозна державна програма з перспективою розвитку. На це необхідно виділяти великі гроші. А пришвартувати в Бердянську два старі судна і назвати їх основою військово-морської бази – просто смішно. І це при тому, що у нас є суднобудівний завод у Миколаєві – єдиний у колишньому СРСР, який у сухому доці міг будувати важкі авіаносні крейсери. По суті, ми чотири роки колупалися в носі, а тепер потрібно показати різке розблокування Азовського моря. Іноземні держави не втручаються в цю ситуацію через чинні договори. Грубо кажучи, це наші внутрішні розборки з росіянами. От якщо угоди з РФ щодо Азову буде денонсовано, тоді вже це питання вийде на міжнародний рівень", – резюмував Жданов.

23 вересня судна "Донбас" і "Корець" пройшли Кримський міст, прямуючи в Азовське море. Кораблі дотримуються курсу до Бердянська, де стануть основою військово-морської бази українського флоту в Азовському морі. Президент України Петро Порошенко подякував українським морякам за бездоганно виконаний наказ.

Судно "Донбас" використовуватимуть для посилення інфраструктури флоту в Азовському морі. На ньому можуть розмістити штаб бази, яку створюють, місця для проживання військовослужбовців, склади та інші необхідні приміщення.

Морський буксир "Корець" призначений для буксирування і кантування інших суден та плавучих споруд у морі.

У Кабінеті Міністрів України зазначали, що до кінця 2018 року в Азовському морі планують створити базу ВМС, щоб протистояти агресивним діям РФ у цьому регіоні.

Договір 2003 року передбачає, що торгові судна і військові кораблі, а також інші державні судна під прапором РФ чи України, що експлуатують у некомерційних цілях, користуються в Азовському морі і Керченській протоці свободою судноплавства. Угоду про розмежування моря лінією держкордону так і не було підписано.

10 липня в українському парламенті зареєстрували проект постанови №8583 "Про звернення Верховної Ради України до президента, міністра оборони щодо договору між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки". Автори постанови запропонували главі держави подати у Верховну Раду проект закону про денонсацію договору між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

27 серпня заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль заявила, що денонсація угоди з Росією щодо Азовського моря дасть можливість Кремлю заявити про територіальний спір.