Адвокат Полозов: Є серйозні побоювання, що РФ спробує визнати Меджліс терористичною організацією

Полозов побоюється визнання Меджлісу терористичною організацією, оскільки після цього, ймовірно, буде новий виток репресій кримських татар
Фото: radiosvoboda.org
Російський адвокат Микола Полозов, який представляє інтереси групи українських політв'язнів у судах, припускає, що у РФ спробують визнати Меджліс кримськотатарського народу терористичною організацією.

Про це він заявив в ефірі "Крим.Реалії" 29 вересня.

"Є досить серйозні побоювання, що російська влада піде далі й замість визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією вона спробує визнати його терористичною організацією, що може означати новий виток масовіших репресій щодо кримських татар", – сказав він.

На думку Полозова, якщо РФ ухвалить таке рішення, то всі кримські татари, які мали стосунок до органів національного самоврядування, за аналогією зі справами "Хізб ут-Тахрір" "тільки за свідченнями свідків діставатимуть величезні строки".

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Меджліс кримськотатарського народу в період між сесіями Курултаю є єдиним вищим повноважним представницько-виконавчим органом кримськотатарського народу, який Курултай обирає з-поміж його делегатів. Він складається із 33 осіб, включно з головою Меджлісу.

Міністерство юстиції РФ занесло Меджліс до переліку заборонених організацій 2016 року. Того самого року "Верховний суд" окупованого Криму постановив заборонити діяльність Меджлісу і визнав його "екстремістською організацією", рішення оскаржили, але Верховний суд РФ відхилив скаргу.