Адвокат заявила, що Балуха етапують у колонію Тверської області, де застосовують насильство до ув'язнених

Про етапування Балуха повідомили 19 лютого
Фото: krymr.com

Причину етапування українського активіста Володимира Балуха в колонію у Тверській області з'ясувати не вдалося, заявила адвокат Ольга Дінзе.

У колоніях загального режиму Тверської області Росії, куди етапують українського активіста Володимира Балуха, застосовують насильство до ув'язнених, заявила в коментарі виданню "Крим.Реалії" 28 лютого його адвокат Ольга Дінзе.

"За моєю інформацією, Балуха етапують у колонію загального режиму Тверської області. Я можу тільки припустити, у яку колонію. Цю інформацію не уточнили. Можливо, це колонія №6 загального режиму. У Твері досить жорсткі колонії, які перебувають під адміністрацією, і, відповідно, там часті випадки застосування насильства до ув'язнених. Він свій термін досиджуватиме в не дуже хороших умовах", – зазначила Дінзе.

Адвокат підкреслила, що причину етапування Балуха з'ясувати не вдалося.

"Причина етапу нам невідома, ми зможемо дізнатися інформацію від Балуха, коли він прибуде. Або інформація може бути побудована на припущеннях: керченська колонія просто хотіла позбутися незручного в'язня і, відповідно, перевела його в іншу колонію", – додала Дінзе.

Видання нагадало, що Федеральна служба виконання покарань не коментувала інформації про умови утримання українського активіста.

Фермера з Роздольненського району Криму Володимира Балуха було затримано після обшуку в грудні 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку виявили набої і тротилові шашки.

У серпні 2017 року проти Балуха відкрили ще одну кримінальну справу – за заявою начальника Роздольненського ізолятора тимчасового тримання Валерія Ткаченка, який стверджував, що активіст його побив. За інформацією захисту українця, Ткаченко сам напав на Балуха, ударив його й образив.

Адвокати і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, який було вивішено у дворі його будинку.

У липні 2018 року за сукупністю двох кримінальних справ Балуха засудили до п'яти років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 10 тис. руб. (приблизно 4 тис. грн). У своєму останньому слові українець заявив про політичний мотив переслідування. 3 жовтня так званий Верховний суд в окупованому Криму скоротив строк тюремного ув'язнення Балуха на один місяць.

25 січня 2019 року "суд" у Криму відмовив йому в умовно-достроковому звільненні.

19 лютого про переведення Балуха із Сімферополя в Краснодар повідомила російський омбудсмен Тетяна Москалькова. Адвокат Микола Полозов заявив, що Балух може потрапити в колонію, у якій адміністрація використовує ув'язнених, щоб ті залякували інших засуджених.