Аксьонов запросив президента Болгарії, який називав Крим "російським", відвідати півострів

Радев називав окупований Крим "російським". Окупаційна влада кличе його "переконатися, що жодної "анексії" не було"
Фото: ЕРА
Глава "адміністрації" окупованого Росією Криму Сергій Аксьонов запрошує президента Болгарії Румена Радева відвідати півострів, щоб той "переконався в тому, що жодної анексії не було і немає".

Про це глава окупаційної влади написав 23 листопада у Facebook за підсумками зустрічі із представником болгарської громади Криму Іваном Абажером.

"Підтримую ініціативу болгарської громади про запрошення Румена Радева до Криму. Російський і болгарський народи пов'язують традиційно дружні відносини, спільна історія, православна віра. Ми завжди раді бачити болгарських гостей на кримській землі. Для них це чудова можливість насолодитися унікальною природою нашого півострова та кримською гостинністю, познайомитися з нашою історією. І, звісно, особисто переконатися, що жодної "анексії" не було і немає, а є вільний вибір вільних людей. І цей вибір – Росія", написав Аксьонов.

Абажер 20 листопада заявляв, що Радев одержав запрошення відвідати окупований півострів, повідомляє "РИА Новости".

22 листопада депутат Верховної Ради України від фракції "Європейська солідарність", заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз у коментарі "Крим.Реалії" висловлював сумніви в тому, що Радев прийме запрошення, яке, як підкреслив парламентарій, є російською пропагандою.

"Абажер не представляє етнічних болгар Кримського півострова, а лише окупаційну адміністрацію у Криму. Болгарія залишається членом НАТО та ЄС, і навряд чи пану Радеву вдасться змінити зовнішній курс країни", сказав Чийгоз.

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму навесні 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

США, Євросоюз та інші країни 2014 року через окупацію Криму та агресію на сході України ввели проти Росії санкції, які неодноразово продовжували.

18 листопада 2021 року під час дебатів перед другим туром президентських виборів Радев, який балотується на другий строк, заявив, що санкції, які ввели проти Росії через окупацію Криму, неефективні. На уточнювальне запитання, чий Крим, Радев відповів: "Він зараз російський, так?"

19 листопада МЗС України запросило посла Болгарії через висловлювання Радева. Посол запевнив українських дипломатів, що позиція Болгарії щодо підтримки територіальної цілісності України, зокрема Криму як невід'ємної частини її території, не змінилася.

Того самого дня президент Болгарії повторив свою заяву, наголосивши, що анексія Криму є порушенням міжнародного права, але "наразі Крим є російським". Також Радев додав, що "драми немає".

розповім Румену Радеву, що таке драма. Це якби Росія напала на Болгарію, відхопила шматок території та вбила тисячі людей", – відповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Своїми заявами Радев підіграв російській пропаганді і завдав удару відносинам Києва та Софії, заявив глава МЗС.

22 листопада на слова Радева відреагувало посольство США у Болгарії. "Сполучені Штати, G7, Європейський союз і НАТО завжди були чіткі та єдині у своїй позиції, що, незважаючи на спробу анексії Росією і тривалу окупацію, Крим є українським. Протягом останніх кількох днів ми висловили глибоке занепокоєння [заявами Радева] болгарській владі як у Вашингтоні, так і в Софії", ідеться у повідомленні.

Того самого дня адміністрація Радева випустила роз'яснення його слів про Крим. Півострів "із правового погляду належить Україні", але "нині" Крим перебуває під контролем Росії", заявили там і нагадали, що Радев неодноразово підкреслював: анексія Криму є порушенням міжнародного права.

На виборах Радев переміг.