Балкер сів на мілину в Керченській протоці через Кримський міст – Міністерство з питань окупованих територій

Судно прямувало з Маріуполя до Венеції
Фото: mtot.gov.ua

Через незаконне будівництво Кримського мосту та його неправильну конструкцію в Керченській протоці сталося замулювання й відкладення піску, зазначили в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

Судно Maryland під прапором Ліберії, яке йшло з українського Маріуполя в італійську Венецію з вантажем металу, 13 березня сіло на мілину в Керченській протоці через наслідки будівництва Кримського мосту.

Про це 15 березня заявили в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

"Після окупації Криму Російською Федерацією окупаційні адміністрації здійснюють повний контроль над Керченською протокою та Керч-Єнікальським каналом. Окупанти встановили обмеження по осадці суден на позначці 8 метрів. При цьому, за наявною інформацією, у районі повороту із Чушкінського на Єнікальське коліно Керч-Єнікальського каналу глибина конструкції  на цій ділянці  8,3 метра. Таким чином технічні характеристики судна дозволяли безперешкодно здійснити вихід із Азовського до Чорного моря", – ідеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що незаконно побудований Кримський міст "учергове став перешкодою для вільного проходу суден".

"Через незаконне будівництво мосту і його неправильну конструкцію спостерігається замулювання дна та відкладення піску в районі Керченської протоки. Причиною цього може бути велика кількість опор Керченського мосту, які займають значну площу дна у Керченській протоці, а також перешкоджають природному перетіканню води з Азовського у Чорне море", – підкреслили в українському відомстві.

Про подію стало відомо 14 березня. Судно намагалися зняти з мілини чотири буксири, але їм цього не вдалося. На рух суден у протоці інцидент не вплинув.

Балкер Maryland має довжину 180 метрів, ширину 23 метри й осідання 7,7 метра. Його валова місткість – 17 464 тонни.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.