Бутусов: Можливі провокації із затриманням Росією українських суден у Чорному та Азовському морях

"Норд" після затримання в Азовському морі відконвоювали до Бердянська
Фото: dpsu.gov.ua

Російська влада захоче захопити заручників з українського боку для звільнення судна "Норд" і його екіпажу, вважає журналіст Юрій Бутусов.

Українські прикордонники, які затримали в Азовському морі російське судно "Норд", успішно захищають державні інтереси, однак тепер варто очікувати провокацій проти українських кораблів із боку Росії. Таку думку висловив у Facebook головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

"Росія створює штаб боротьби з українською прикордонною охороною в Азовському морі – можливі провокації із затриманням українських суден у Чорному та Азовському морях", – написав він.

Журналіст нагадав, що 25 березня прикордонники затримали російське риболовецьке судно "Норд" і тепер екіпаж і судно "надовго під арештом".

"Незважаючи на очевидне порушення закону, російська влада захоче для звільнення "Норду" і його екіпажу захопити заручників із нашого боку – РФ так діяла неодноразово, так було й у випадку затримання співробітників ФСБ під Херсоном. Тож варто попередити всі українські кораблі", – наголосив він.

Українські прикордонники затримали російське риболовецьке судно "Норд" 25 березня за 15 миль від Обитічної коси в Азовському морі. Траулер відконвоювали до Бердянська Запорізької області. На борту перебувало 10 членів екіпажу.

Спікер Державної прикордонної служби України Олег Слободян пояснив, що судно порушило порядок в'їзду і виїзду на тимчасово окуповану територію.

28 березня управління Федеральної служби безпеки РФ в анексованому Криму порушило кримінальну справу стосовно екіпажу Держприкордонслужби України, який затримав російський траулер.

30 березня прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган повідомила, що суд санкціонував арешт "Норду".

3 квітня "РИА Новости" повідомило, що командування Чорноморського флоту РФ розглядає питання про постійну присутність своїх сил в Азовському морі.

У міністерстві закордонних справ РФ 3 квітня вручили ноту протесту тимчасовому повіреному у справах України у зв'язку із затриманням судна "Норд".