Чалий закликав Google виправити неправильне позначення Криму як території РФ на всіх картах Google Maps

Чалий звернувся до Google
Фото: uacrisis.org

Ситуація, яка склалася з некоректним зображенням окупованого Криму як території Росії на Google Maps, суперечить позиції адміністрації президента США, американського Конгресу та ООН, які заявляли про належність Криму Україні, заявив посол України у США Валерій Чалий.

Посол України у США Валерій Чалий звернувся з листом до керівництва американської корпорації Google щодо виправлення некоректного зображення анексованого Росією Криму на деяких сервісах Google Maps. Про це 6 березня повідомила прес-служба посольства у Facebook.

"Посол зазначив чітку позицію щодо неприпустимості залучення всесвітньо відомої корпорації та пошукового сервісу Google в інформаційну війну, яку Росія веде у світі, поширюючи дезінформацію, фейки та пропаганду, як у випадку із зображенням Криму на картах. Валерій Чалий наголосив, що ситуація, яка склалася з некоректним зображенням Криму на Google Maps, абсолютно суперечить чіткій та незмінній позиції адміністрації [президента] США, Конгресу США та ООН. Зокрема, у Кримській декларації держсекретар США Майк Помпео наголосив, що Сполучені Штати ніколи не визнають спробу Росії анексувати Крим", – ідеться в повідомленні.

Також Чалий нагадав, що президент США Дональд Трамп продовжив санкції проти РФ у зв'язку з анексією Криму. Крім цього, посол підкреслив, що в низці резолюцій Генеральної Асамблеї ООН статус Криму позначено як частину території України.

"Представники Google неодноразово наголошували в публічних виступах та інтерв'ю, що політика корпорації Google зосереджена на розвитку інформаційних технологій поза інформаційними війнами. Посольство України у США сподівається, що всесвітньо відома корпорація і надалі буде дотримуватися таких високих стандартів і виправить некоректне зображення території Криму на всіх картах Google Maps у відповідності до міжнародних норм та документів, а також відповідно до офіційної позиції Сполучених Штатів", – заявили в посольстві.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

У Google Inc. посольству України у США в лютому 2019 року заявляли, що позначення належності Криму в Google Maps не потрібно інтерпретувати як позицію компанії. У компанії зауважили, що локалізований контент Google Maps, зокрема https://www.google.com.ua/maps і https://www.google.ru/maps, є суб'єктом юрисдикції відповідного місцевого законодавства (українського і російського), тому відображення Криму відрізняється на українському і російському ресурсах.

6 березня в Google заявили, що "виправили помилку" і тепер анексований Крим для всіх користувачів із РФ у Google Maps відображається як частина території Росії. Раніше деякі користувачі на пристроях з операційною системою iOS бачили Крим як українську територію.