"Чекаємо розширення санкцій за Керченський міст". У МЗС України прокоментували продовження санкцій ЄС проти РФ

МЗС України сподівається на введення санкцій ЄС проти РФ через незаконне будівництва Керченського мосту в включеному Криму
Фото: ЕРА

Кожне порушення Російською Федерацією міжнародного права в окупованому Криму має каратися санкціями, заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Міністерство закордонних справ України вітає продовження санкцій проти фізичних осіб і організацій, відповідальних за підрив територіальної цілісності України. Про це 9 вересня заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова  у Twitter.

"Вітаємо згоду європейських партнерів продовжити ще на шість місяців санкції проти 175 фізичних та 44 юридичних осіб за дії РФ проти суверенітету та територіальної цілісності України", – написала вона.

Джапарова зазначила, що кожне порушення Росією міжнародного права в окупованому Криму має каратися санкціями.

"Чекаємо розширення санкцій проти Росії через незаконний Керченський міст", – уточнила вона.

9 вересня посли країн Євросоюзу погодили продовження індивідуальних санкцій проти фізичних осіб і організацій, відповідальних за підрив територіальної цілісності України. За інформацією кореспондента "Радіо Свобода" Рікарда Йозвяка, найближчим часом до санкційного списку додадуть ще 15 осіб та кілька організацій, причетних до будівництва Керченського мосту в анексованому Криму.

Після рішення послів продовження санкцій має затвердити Рада Європейського союзу.

Щодо Росії діє кілька санкційних пакетів ЄС за посягання на територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України (обмежувальні заходи почали запроваджувати 2014 року). Серед них – індивідуальні санкції проти окремих осіб і суб'єктів господарської діяльності (саме щодо них сьогодні дипломати ухвалили рішення), заборона на економічні відносини із Кримом і Севастополем (діє до 23 червня 2021 року), а також обмежувальні заходи стосовно окремих секторів російської економіки (діють до 31 січня 2021-го).

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму, який відбувся 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Відразу після анексії Криму Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.