Чубаров вважає, що під час звільнення Криму від росіян активних боїв на території півострова вдасться уникнути

Росія захопила Крим 2014 року
Фото: krymr.com
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну приведе до визволення Криму від російських окупантів. Про це голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив проєкту "Крим.Реалії" в інтерв'ю, яке було опубліковано 17 червня.

"Немає жодних сумнівів [що Крим буде звільнено]. Із повномасштабним вторгненням Росії в Україну для всіх стало очевидним, що ця війна має завершитися відновленням територіальної цілісності України. Усі інші формати чреваті постійною загрозою нападу Росії на Україну", – сказав він.

За словами голови Меджлісу, "етап визволення півдня України означатиме початок агонії Росії".

"Тому це визволення мені бачиться елементом капітуляції Росії", – наголосив Чубаров.

Журналіст запитав у нього, яким він бачить звільнення півострова – у військовий спосіб чи дипломатичний.

"Унаслідок поєднання багатьох чинників: наявності військової могутності України, економічних санкцій, внутрішніх процесів у самій Росії, насамперед розбірок у керівництві внаслідок зростаючих громадських протестів. Скільки у звільненні Криму буде воєнних дій – важко сказати, але їх не уникнути. Проте вони носитимуть характер знищення тих видів зброї, які безпосередньо загрожуватимуть звільненню Криму. Я маю на увазі ЗРК (зенітні ракетні комплекси. – "ГОРДОН") та військові кораблі Чорноморського флоту Росії. Активних запеклих бойових дій на території самого півострова, як на мене, вдасться уникнути", – пояснив Чубаров.

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

"Окупантам доведеться піти з Криму. Як і з Херсона, Мелітополя, Енергодара, Маріуполя та всіх інших міст і громад, де вони поки що зображають господарів. Господарями вони там точно не будуть", – заявив президент України Володимир Зеленський 24 травня. Він наголосив, що вторгнення Росії в Україну почалося саме з Криму.

Зброя, яку отримають ЗСУ від США та інших західних партнерів, допоможе повернути окуповані Росією території, зокрема Донбас і Крим. Про це міністр оборони України Олексій Резніков заявив в інтерв'ю CNN після зустрічі контактної групи з оборони України у Брюсселі. За його словами, "Крим – стратегічна мета для України, бо це українська територія". За словами глави оборонного відомства, до цієї мети Україна рухатиметься крок за кроком.