Чубаров: Із РФ переселяють у Крим янайбільше своїх людей, щоб, ідучи з півострова, залишитися там

Чубаров: Ми вже стаємо сильними, й у РФ намагаються переселити у Крим якнайбільше своїх людей
Фото: ЕРА

На випадок деокупації Криму Москва витісняє звідти нелояльних кримських татар та етнічних українців, завозячи на півострів сотні тисяч росіян, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Кремлю не вдалося здійснити плани із захоплення України, тому російська влада готується до ймовірного відходу з Криму, завозячи на півострів громадян РФ. Таку думку 18 березня висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

"Ми вже стаємо сильними, й у РФ намагаються переселити у Крим якнайбільше своїх людей. Це принцип імперії, і російської особливо: ідучи з території, залишатися там своїми людьми. Вони, з одного боку, витісняють звідти нелояльне до окупантів населення – кримських татар, етнічних українців. А з іншого боку, вони завозять сотні тисяч людей", – підкреслив він.

Голова Меджлісу зазначив, що, за оцінками експертів, Росія переселила у Крим від 500 тис. до 1 млн осіб.

"Вони так стараються, ідучи з Криму, залишатися там, на півострові", – пояснив Чубаров.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

У травні 2018 року уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що російська влада переселила на територію анексованого Криму понад мільйон осіб.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася.

Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли правозахисники з Human Rights Watch. У квітні 2016 року міністерство юстиції РФ занесло Меджліс кримськотатарського народу до переліку заборонених організацій.

Кількість зареєстрованих в Україні переселенців із Криму та з Донбасу на червень 2018 року становить 1 510 708 осіб.