Держслужба у справах Криму: Україна не повинна постачати Крим водою, розв'язуючи проблеми окупаційної влади

Північно-Кримський канал на території Херсонської області
Фото: visti.ks.ua

Заступниця голови Держслужби України у справах Криму та Севастополя Зарема Озенбаш заявила, що проблеми з водою, які виникають у окупантів у Криму, – один зі складників якнайшвидшої деокупації півострова.

Заступниця голови Держслужби України у справах Криму та Севастополя Зарема Озенбаш заявила, що вода з Північно-Кримського каналу в жодному разі не повинна надходити на півострів, поки той перебуває під контролем Росії. Про це вона розповіла в ефірі "Радіо Крим.Реалії".

"Ми в жодному разі не повинні, держава Україна, розв’язувати питання, ті проблеми, які виникають в окупаційної влади. Саме тому ми перекрили, і вода в Північно-Кримський канал, я сподіваюся, не надходитиме. Думаю, дамбу в Херсонській області буде добудовано. Її вже зведено, залишилося добудувати. І вона витримає весь той потік води, який збереться на Херсонщині, у Каланчаку. І вода дійсно не надходитиме", – зазначила Озенбаш.

Заступниця голови Держслужби України у справах Криму та Севастополя додала, що російській владі доведеться розв’язувати проблеми, що виникли внаслідок анексії.

"Усі питання, проблеми, які виникають у Криму, окупаційна влада зараз розв’язуватиме самостійно. І я впевнена, що це буде один зі складників якнайшвидшої деокупації та реінтеграції Криму", – підсумувала вона.

Тимчасову дамбу в руслі Північно-Кримського каналу побудовано два роки тому, після того, як до Криму перестала надходити вода каналом. Її збудували, щоб утримувати воду на рівні, необхідному для зрошення полів у Херсонській області.

Вода, що надходила з материкової частини України через Північно-Кримський канал від Дніпра, забезпечувала до 85% потреб Криму. Її використовували для поливу сільськогосподарських угідь. Після анексії Криму РФ навесні 2014 року подавання води каналом припинено, через брак води "влада" анексованого Криму оголосила воєнний стан.