Директор департаменту МЗС України повідомив, що перше порушення РФ українського кордону зафіксували 27 лютого 2014 року

Росія перекидала війська в Крим військово-транспортними літаками
Фото: Євромайдан / Twitter

Директор департаменту МЗС України Андрій Плахотнюк розповів, коли Держприкордонслужба зафіксувала несанкціоноване приземлення перших чотирьох військово-транспортних літаків збройних сил РФ у Криму.

27 лютого 2014 року у МЗС надійшла перша інформація про порушення росіянами державного кордону України. Про це повідомив директор департаменту МЗС Андрій Плахотнюк під час засідання Оболонського райсуду Києва у справі про держзраду екс-президента України Віктора Януковича, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Держприкордонслужба зафіксувала приземлення чотирьох військово-транспортних літаків. Було зафіксовано їхні номери. Після цього була інформація, що ще 10 літаків приземлилися без узгодження з компетентними органами. На цій підставі ми підготували ноти протесту для РФ із вимогою дотримуватися норм міжнародного права, Статуту ООН, поважати суверенітет і забезпечити виконання двосторонніх угод з Україною", – повідомив він.

Плахотнюк додав, що озброєні люди на чолі з російськими офіцерами Чорноморського флоту РФ блокували українські об'єкти в Криму, і зазначив, що МЗС України реагувало на агресію і намагалося привернути увагу міжнародної спільноти.

"Працювали в режимі онлайн. Сім днів на тиждень, 24 години на добу", – підсумував він.

27 лютого 2014 озброєні особи в уніформі без розпізнавальних знаків захопили будівлі уряду і парламенту Криму.

28 лютого на засіданні Ради національної безпеки і оборони прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк запитав, чи може Україна зупинити перекидання російських військ у Крим військово-транспортними літаками.

Голова Служби зовнішньої розвідки Віктор Гвоздь пояснив, що "літаки сідають на підконтрольний їм аеродром, згідно з угодою про базування Чорноморського флоту Російської Федерації".

Олександр Турчинов, який у той час очолював Верховну Раду України, доручив негайно закрити авіапростір над Кримом і "повністю вивести диспетчерську службу з контактів із Російською Федерацією".

Росія окупувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.