"Екс-спікер закзборів" Севастополя Чалий заявив, що до російської анексії у місті готувалися з 2004 року

Чалий: Перевороту у 20042005 роках не сталося тому, що відбулася практично "легітимна передача влади"
Фото: sevzakon.ru

Тільки після того, як у 2013 році всі фракції Верховної Ради України погоджували пакет євроінтеграційних законів і готувалося підписання Угоди про асоціацію з ЄС, стало зрозуміло, що "надія на повернення" Севастополя до Росії може бути втрачена, заявив "екс-спікер законодавчих зборів" Севастополя Олексій Чалий.

У Севастополі переворот готували ще в 2004–2005 роках – під час Помаранчевої революції в Україні, про це в інтерв'ю ТАСС заявив "екс-спікер законодавчих зборів" Севастополя Олексій Чалий.

Перевороту тоді не сталося тому, що відбулася практично "легітимна передача влади", а "юридично міцна база для наших дій" могла б з'явитися лише в разі, якби у країні виник період беззаконня, зазначив Чалий.

Удруге критичний момент виник у 2008 році, під час війни в Південній Осетії. За словами "екс-спікера" Севастополя, коли Чорноморський флот Росії, який брав участь у військовій операції, повертався на базу до Севастополя, тодішній президент України Віктор Ющенко начебто дав команду їх не пускати.

На думку Чалого, тоді офіцери, що проживають в одному місті, просто не зважилися стріляти один в одного. Він додав, що тоді в Севастополі теж готувалися до захоплення влади в місті, "але не вийшло".

Після того, як у 2013 році всі фракції Верховної Ради, включно із Партією регіонів і комуністів, узгоджували пакет євроінтеграційних законів, готувалося підписання Угоди про асоціацію з ЄС, "екс-спікер парламенту" Севастополя підкреслив, що на той момент йому стало зрозуміло: "Можемо втратити останню надію на повернення до Росії".

За його словами, він написав текст звернення, адресоване народним депутатам і президентові України, з вимогою відмовитися від створення асоціації з ЄС до проведення референдуму в регіонах, щоб "дати шанс Російської Федерації розіграти свою карту".

Громадянин РФ бізнесмен Олексій Чалий став відомим у лютому 2014 року, коли на мітингу його обрали "народним мером" Севастополя. Восени того ж року лідер сепаратистів очолив законодавчі збори міста.

У 2015 році Чалий заявляв, що у жителів Севастополя проходить ейфорія від анексії Криму Росією і що повернення до СРСР, на яке багато хто сподівався, неможливе.

Наприкінці грудня 2015-го Чалий оголосив про відхід у відставку з поста голови законодавчих зборів, оскільки, на його думку, він використав усі повноваження, які у нього були, вичерпав "усі свої ресурси", і більше можливостей, аби міняти ситуацію, не бачить.

Росія анексувала Крим за підсумками незаконного референдуму навесні 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнається Україною та більшістю країн світу.