Ільїн: У 2014 році Турчинов не мав права керувати Збройними силами

Ільїн сказав, що у лютому 2014 року вважав головнокомандувачем Януковича
Фото: mil.gov.ua

Конституцією України не було дозволено, щоб спікер Верховної Ради, в.о. президента Олександр Турчинов ставав головнокомандувачем ЗСУ, заявив екс-начальник українського Генштабу Юрій Ільїн.

У лютому 2014-го року Олександр Турчинов, який став головою Верховної Ради та виконувачем обов'язків президента, не міг виконувати функції головнокомандувача. Про це заявив колишній командувач Військово-морських сил України, екс-начальник Генштабу ЗСУ Юрій Ільїн на засіданні Оболонського районного суду у справі про держзраду колишнього президента Віктора Януковича 19 квітня.

Засідання транслюють у YouTube на каналі Генпрокуратури України. Свідка захисту Ільїна допитують у режимі відеоконференції, оскільки він перебуває в анексованому Криму.

"Конституція не прописує переходу функції головнокомандувача. Обов'язки в.о. президента чітко прописані. Керувати Збройними силами він не мав права, у моєму розумінні", — сказав свідок.

Екс-глава Генштабу визнав, що впродовж перших днів після втечі Януковича й надалі уважав головнокомандувачем його, однак орієнтувався і на вказівки, які надходили з Києва.

Водночас ані Янукович, ані Турчинов не давали йому вказівок на застосування армії або на інші дії, додав Ільїн.

Наприкінці 2013-го — на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади.

Із 2012-го до 2014 року Ільїн був командувачем ВМС України. 19 лютого 2014 року Янукович призначив його начальником Генерального штабу. На цій посаді Ільїн пробув лише 10 днів – до 28 лютого.

Після призначення Ільїн наказав українським військовослужбовцям зачистити Майдан, однак його підлеглі не виконали наказу.

У вересні 2014-го року Генеральна прокуратура відкрила щодо Ільїна кримінальне провадження за статтею "дезертирство". За даними відомства, перебуваючи у розпорядженні міністра оборони України, адмірал наприкінці травня покинув місце служби.