Інтерпол відмовляється розшукувати фігурантів справ щодо окупованого Криму – прокуратура АРК

Інтерпол об'єднує 194 країни
Фото: ЕРА
Інтерпол не оголошує в розшук фігурантів справ щодо окупованого Росією Криму. Про це 31 травня повідомив журналістам глава прокуратури Автономної Республіки Крим (АРК) і міста Севастополя Ігор Поночовний, поінформував УНІАН.

За його словами, організація пояснює, що розшук таких фігурантів суперечить статуту Інтерполу.

В Укрбюро Інтерполу заявляють, що одним з основоположних принципів Інтерполу є "принцип нейтралітету, який нормативно закріплений ст. 3 статуту організації і передбачає заборону організації втручатися в справи політичного, релігійного, військового і расового характеру".

Поночовний каже, що в питанні Криму Інтерпол займає нейтральну позицію.

Глава прокуратури АРК і міста Севастополя зазначає, що "Україна все ще має варіант двостороннього співробітництва з іншими країнами щодо розшуку" фігурантів таких справ.

Контекст:

Навесні 2014 року після незаконного референдуму Росія окупувала український півострів Крим. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Інтерпол засновано 1923 року, зараз він об'єднує 194 країни. Штаб-квартира організації розташована у французькому місті Ліон.