Клімкін назвав пропозицію Путіна про передання Україні військової техніки з Криму трюком

У 2014 році Росія захопила в Криму кілька українських військових кораблів
Фото: EPA

Згідно з міжнародною конвенцією, сторони конфлікту можуть передавати зброю після укладення миру. Так глава МЗС України Павло Клімкін прокоментував пропозицію президента РФ Володимира Путіна повернути кораблі та іншу бойову техніку, захоплені під час окупації Криму.

Заява президента Росії Володимира Путіна про готовність повернути Україні частину захопленої в Криму бойової техніки – це провокація, пов'язана з наближенням виборів. Таку заяву на прес-конференції в Києві зробив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Ви розумієте цей російський трюк. Є основний документ про правила ведення війни – Гаазька конвенція 1907 року. У статті 53 чітко написано, що зброю починають передавати після укладення миру. Трюк Росії – показати, що стосовно окупованого Криму йде якийсь діалог. У нас немає діалогу щодо статусу Криму", – сказав Клімкін.

Він уточнив, що Україні офіційний документ від Російської Федерації про ймовірне передання військової техніки й озброєння з окупованого Криму не надходив.

11 січня Путін на зустрічі з керівниками російських ЗМІ заявив, що Росія готова передати Україні військові кораблі й авіатехніку з Криму.

12 січня спікер Кремля Дмитро Пєсков повідомив, що пропозиція Путіна є "жестом доброї волі".

Колишній міністр оборони України Юрій Єхануров назвав українські кораблі в Криму "металобрухтом" і "мотлохом", передання якого Путін хоче використати як елемент своєї виборчої кампанії.

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявив, що практично всю техніку, яка залишилася у 2014 році в окупованому Росією Криму, було відремонтовано.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував, щоб Росія разом із військовою технікою повернула Україні анексований Крим.

Загалом у Криму до березня 2014 року базувалися 21 корабель ВМС України і 50 допоміжних суден. Кілька одиниць утилізували на початку березня 2014 року за рішенням Міністерства оборони України.

У пунктах базування ЧФ залишаються великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", корвет "Тернопіль", морський тралер "Черкаси", субмарина "Запоріжжя" та інші.