Клімкін заявив, що обговорить із главою МЗС ФРН спроби німецьких компаній обійти санкції проти РФ

Клімкін і Габріель обговорять санкційну політику щодо Росії
Фото: EPA

Після скандалу зі спробою Росії використати в анексованому Криму турбіни Siemens з'явилася інформація, що ще однією німецькою компанією можуть маніпулювати заради обходу санкцій, повідомив глава МЗС України Павло Клімкін. За його словами, він обговорить ситуацію з колегою з Німеччини Зігмаром Габріелем.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив на прес-конференції в Києві, що обговорить із главою МЗС Німеччини Зігмаром Габріелем спроби порушення німецькими компаніями санкцій Євросоюзу, які наклали на Росію у зв'язку з анексією Криму. Про це передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Нам дуже важливо, щоб санкції зміцнювалися щодо окупованого Криму. І те, що було зроблено щодо так званого губернатора Севастополя, – після спроб використати турбіни Siemens на території окупованого Криму. Сьогодні з'явилася інформація про такі самі маніпуляції Росії з іншою німецькою компанією. Я вважаю, що це вже не один дзвіночок німецькому бізнесу", – сказав Клімкін, не уточнивши назви компанії з ФРН.

Глава МЗС України вважає, що німецький бізнес має чітко прописувати кожен контракт, пов'язаний із РФ, "щоб Росія не намагалася обкрутити німецький бізнес і поставити його в ситуацію, коли він порушує санкції".

У липні 2017 року агентство Reuters з'ясувало, що в Крим потрапили турбіни німецького концерну Siemens. Компанія продала чотири турбіни у 2015 році для використання на Таманському півострові РФ, однак дочірнє підприємство "Ростеха" – "Технопромэкспорт" – передало обладнання в Крим. Siemens намагалася оскаржити угоду в суді, проте російські суди відхилили позови.

4 серпня Офіційний журнал Європейського союзу опублікував доповнення до списку осіб і компаній, які зазнали санкцій у зв'язку з анексією Криму. До нього потрапило три людини і три юридичні особи, причетні до постачання на півострів турбін Siemens.

3 січня 2018 року Клімкін зазначив, що німецькі компанії Volkswagen і Adidas "зараховують Крим до території Росії".

"Ми їх, безумовно, дістанемо, дістанемо не тільки політичними, а й юридичними методами", – говорив він.

Компанії відкинули претензії міністра, підкресливши, що "дотримуються чинного європейського законодавства".

Головне управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим проводить досудове слідство в межах кримінальної справи про ймовірну роботу німецьких компаній DHL Express, Adidas і Puma на анексованому півострові.

Росія анексувала Крим після незаконного "референдуму" 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.