Контррозвідники СБУ затримали у Херсонській області "заступника директора" аеропорту "Сімферополь"

В Україні з 2014 року почали штрафувати російські авіакомпанії за польоти до Криму
Фото: depositphotos.com
Контррозвідники Служби безпеки України затримали у Херсонській області "заступника директора" аеропорту "Сімферополь". Про це 20 вересня повідомив пресцентр СБУ.

Чоловік приєднався до незаконного збройного формування "Самооборона Криму" під час захоплення півострова російськими військовими. Підозрюваний брав участь у захопленні стратегічно важливих українських об'єктів, зокрема аеропорту і регіонального підрозділу "Кримаероруху", повідомила спецслужба.

Він допомагав російським військовим контролювати повітряний простір над окупованим Кримом, додали у СБУ.

За інформацією слідства, затриманий служив у Збройних силах України. У 2011 році його завербували спецслужби РФ, за це йому надали російське громадянство.

Чоловіка повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 2 ст. 260 (участь у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Країни Заходу застосували санкції щодо Росії і громадян України, які брали участь в анексії.

30 квітня 2014 року пункт пропуску через державний кордон та пункт контролю у сімферопольському аеропорту закрила влада України. Проте російські авіакомпанії і далі здійснюють польоти у місто.

Державна авіаційна служба України з 2014 року почала штрафувати російські авіакомпанії за польоти до Криму.