Коваль про захоплення підрозділу Держприкордонслужби в Криму у 2014 році: Летить чудо, кричить. "На штурм, на штурм!" Я зустрічний удар в обличчя вліпив. І штурм скасувався

Коваль про події у Сімферополі у березні 2014 року: Перед штабом – персонажі, яких усі бачили по телевізору. Щити з прапором автономії, прапором ВДВ і прапором РФ
Фото: EPA

Блокування частин української прикордонної служби в Криму на початку березня 2014 року росіяни намагалися видати за сплеск народного обурення, але присутність професійних військових із РФ приховати не вдавалося. Про це повідомив свідок у справі про держзраду екс-президента України Віктора Януковича генерал-полковник Михайло Коваль.

2–5 березня 2014 року російські військові брали участь у захопленні Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України, штабу 79-го прикордонного загону в Сімферополі, хоча те, що відбувалося, намагалися видати за громадянський мітинг. Про це розповів очевидець подій, на той момент – директор департаменту з роботи з особовим складом адміністрації Держприкордонслужби Михайло Коваль.

15 лютого він давав свідчення в Оболонському районному суді Києва у справі про держзраду колишнього президента країни Віктора Януковича, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Коваль повідомив, що під'їхав до будівлі регіонального управління для переговорів з учасниками блокади вранці 5 березня 2014 року.

"Переді мною стоїть група. Нарахував 23 людини в однакових кепочках із шевроном ВДВ. Поруч школа, в арці якої ще 25 осіб кавказької національності без зброї. У спортивних костюмах і в однакових кросівках. Перед входом у регіональне управління – група в напіввійськовій зеленій формі, до 60 осіб, у всіх – червона стрічка на лівому передпліччі. А перед штабом – персонажі, яких усі бачили по телевізору. Щити з прапором автономії, прапором ВДВ і прапором РФ", – розповів він.

Сусідні будівлі зайняли російські спецпризначенці, операцію було чітко розплановано, стверджує український офіцер.

"Летить на мене якийсь мужик у формі прикордонника. Крик, галас: "На штурм, на штурм!" Чудо таке. Я думаю: звідки воно взялося? Чесно, у мене іншого виходу не було. Я йому просто зустрічний удар в обличчя вліпив. І все на цьому закінчилося. Штурм скасувався", – сказав Коваль.

За його словами, багато співробітників регіонального управління поводилися гідно і залишилися вірними присязі.

2 березня 2014 року до будівлі Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України під'їхали люди у цивільному одязі і демонстративно почали екіпіруватися в бронежилети і шоломи. Військову частину було заблоковано і незабаром захоплено.

В Оболонському суді триває розгляд справи за обвинуваченням Януковича в держзраді, пособництві у веденні війни і посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей.

Янукович був президентом України з 2010-го до 2014 року, після втечі з країни живе в Росії.

У лютому–березні 2014 року російські війська за підтримки "самооборони Криму" блокували українські частини, після чого півострів було окуповано й анексовано.