Кулеба: У Москві вже розгорнута машина з протидії Кримській платформі

Кулеба: Тільки послідовним системним тиском ми витиснемо Росію з Криму
Фото: Dmytro Kuleba / Facebook
Хоча Росія працює над тим, щоб запобігти участі представників інших країн в інавгураційному саміті Кримської платформи, у світі з кожним днем з'являються нові голоси на підтримку цього формату, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Росія має намір дискредитувати саму ідею Кримської платформи і запобігти участі представників інших країн у її саміті, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Про це він сказав 18 березня в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1".

"Наростають емоції, іноді навіть істеричні, у Москві, де розгорнута вже – я можу вам відповідально про це сказати – машина з протидії Кримській платформі", – сказав Кулеба.

За його словами, російська влада поставила два завдання: по-перше, дискредитувати саму ідею Кримської платформи, заявляти, що з неї нічого не вийде; по-друге – запобігти участі представників інших країн в інавгураційному саміті Кримської платформи. Росія вже працює над цим.

Водночас Кулеба підкреслив, що з кожним днем з'являються нові голоси на підтримку Кримської платформи у світі.

"Вийшла безпрецедентна заява міністрів закордонних справ країн G7, до якої також приєднався високий представник ЄС із питань зовнішньої політики, де чітко написано, що вони підтримують Кримську платформу. Це потужний сигнал", – підкреслив глава МЗС України.

Міністр також назвав основні завдання Кримської платформи. Перше з них – повернути Крим в топперелік питань міжнародного порядку денного. За словами Кулеби, це завдання вже успішно вирішують, тому що про Крим знову почали говорити на найвищому рівні, це тема №1.

"Друга задача – це систематизувати всі зусилля, від політичних заяв до санкційних рішень, і мати механізм, який дозволить усувати будь-які прогалини в цьому системному режимі тиску на державу-агресора. Тому що тільки послідовним системним тиском ми витиснемо Росію з Криму. Ось це мета "Кримської платформи", – сказав глава МЗС.

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до Російської Федерації.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини і захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму. Передбачено, що платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентської співпраці, у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи буде розпочато на інавгураційному саміті, який відбудеться в Києві 23 серпня 2021 року. На ньому планують ухвалити документ із назвою Кримська хартія, який засудить політику Росії щодо окупованого Криму.

У МЗС РФ Кримську платформу назвали "недружнім щодо Росії кроком" і "посяганням на територіальну цілісність РФ".

Рада нацбезпеки і оборони України 11 березня схвалила проєкт стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Росією Криму.