Кулеба запропонував Туреччині приєднатися до Кримської платформи

Кулеба вважає, що розв'язання кризи просте: Росія має покинути окуповані території
Фото: mfa.gov.ua

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що Туреччина буде гарним партнером у врегулюванні питання деокупації Криму Росією.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба запропонував Туреччині приєднатися до Кримської платформи. Про це він сказав в інтерв'ю агентству Anadolu, яке опубліковано 30 листопада.

Він зазначив, що після окупації півострова 2014 року почалася війна на Донбасі, з'явилися нормандський формат переговорів і тристороння контактна група для врегулювання ситуації на Донбасі, але міжнародного механізму щодо деокупації Криму створено не було.

"Ми виправляємо цю помилку. І я не сумніваюся, що Туреччина буде в цьому гарним партнером", – сказав Кулеба.

За його словами, розв'язання кризи просте: Росія має покинути окуповані території.

7 жовтня Кулеба заявив, що Кримська платформа – це новий міжнародний майданчик, який консолідує спільні зусилля з виведення військ Росії із Криму та виходу її адміністрації.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму ініціювала українська влада. Зокрема, у серпні 2020 року Кулеба запрошував узяти участь у роботі платформи представників США.