МЗС України засудило вироки кримським татарам у справі "Хізб ут-Тахрір"

МЗС України висунуло РФ вимогу звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України
Фото: depositphotos.com
Громадян України Айдера Джаппарова, Енвера Омерова і Різу Омерова незаконно затримали в анексованому Криму в червні 2019 року і, всупереч нормам міжнародного права, їх незаконно перемістили в російський Ростов-на Дону, зазначило Міністерство закордонних справ України.

Міністерство закордонних справ України засудило вирок російського суду громадянам України Айдеру Джаппарову, Енверу Омерову і Різі Омерову у "справі Хізб ут-Тахрір". Про це 12 січня повідомила пресслужба МЗС України.

Відомство назвало обвинувачення сфабрикованими й заявило, що українців незаконно затримали в анексованому Криму в червні 2019 року, і, всупереч нормам міжнародного права, їх незаконно перемістили в російський Ростов-на-Дону.

"Досудове слідство та судовий процес відбувалися з численними процедурними порушеннями та в умовах цілковитого ігнорування наданих захистом доказів про непричетність обвинувачуваних до інкримінованих діянь, що вказує на політичну вмотивованість рішення засудити Енвера Омерова на 18 років, Айдера Джаппарова – на 17 років, Різу Омерова – на 13 років позбавлення волі в колоніях суворого режиму", – заявили у МЗС України.

Українське відомство висунуло РФ вимогу негайно скасувати вироки і звільнити Омерова та Джапарова, а також усіх інших незаконно утримуваних українців.

азначені вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільно із правосуддям, для продовження політики переслідувань кримських татар та придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму", – заявила заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

У МЗС заявили, що Росія має припинити системні політичні переслідування в тимчасово окупованому Криму і дотримуватися своїх зобов'язань як держава-окупант відповідно до міжнародного права.

"Закликаємо міжнародну спільноту засудити застосування РФ політичних переслідувань проти громадян України, а також посилити політико-дипломатичний тиск із метою звільнення незаконно затриманих нею українців та кримських татар", – додали у відомстві.

12 січня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив трьох кримських татар, обвинувачуваних у Білогірській справі "Хізб ут-Тахрір". 59-річного Енвера Омерова суд засудив до 18 років колонії суворого режиму, із них два перші роки – в умовах в'язниці з подальшим наглядом після звільнення. Його сина Різу Омерова суд засудив до 13 років у колонії строгого режиму, із яких перші два роки йому потрібно провести у в'язниці, із додатковим наглядом після звільнення. Інженеру Айдеру Джаппарову суд призначив покарання у вигляді 17 років колонії суворого режиму, із яких перші два роки також у в'язниці, і нагляд після звільнення.

Білогірська справа "Хізб ут-Тахрір" з'явилася після того, як 10 червня 2019 року в Білогірському районі Криму заарештували трьох кримчан – Енвера та Різу Омерових і Джаппарова, повідомляє "Крымская солидарность". Енвера Омерова обвинуватили в організації діяльності "Хізб ут-Тахрір", яку в Росії визнали терористичною. Різі Омерову і Айдеру Джаппарову інкримінували "участь у терористичній організації". Згодом їм усім додали обвинувачення в підготовці насильницького захоплення влади організованою групою.

"Хізб ут-Тахрір" – міжнародна ісламська політична організація, яка закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала її терористичною 2003 року, діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території країни заборонено, у межах українського законодавства вона є легальною. У країнах Західної Європи і Північної Америки цієї організації також не заборонено, за винятком адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові погіршилася. Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар. Російські силовики регулярно проводять обшуки в будинках кримських татар.