Глава білоруського МЗС назвав Крим "російським", у МЗС України попередили про "непоправні наслідки"

Володимир Макей назвав Крим "російською територією"

Фото: МИД Беларуси / Facebook
У Міністерстві закордонних справ України вважають, що визнання владою Білорусі тимчасово окупованого Криму територією Росії призведе до непоправних наслідків для українсько-білоруських відносин. Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи висловлювання глави МЗС Білорусі Володимира Макея про те, що "Крим зараз є російською територією", повідомляє 10 листопада "Інтерфакс-Україна".

"Виходимо з того, що офіційно, як і раніше, Білорусь підтримує суверенітет і територіальну цілісність нашої держави в її міжнародно визнаних кордонах", – сказав Ніколенко.

Український дипломат висловив сподівання, що у Мінську усвідомлять це і не допустять надалі таких кроків усупереч нормам міжнародного права.

Раніше міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що "позиція Білорусі щодо Криму залишається такою, якою була. Ми розуміємо насправді, що Крим є зараз російською територією", повідомляло "РИА Новости".

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Юридично Білорусь не визнавала Крим територією Росії. У вересні 2018 року глава МЗС Білорусі Володимир Макей в інтерв'ю TUT.BY заявляв, що Мінськ дотримується нейтральної позиції щодо належності Криму.

У серпні 2021 року Олександр Лукашенко, який вважає себе президентом Білорусі, заявляв, що визнає окупований Крим територією РФ, коли останній російський олігарх почне постачати туди продукцію.