Окупанти у Криму викачали майже всю воду з Інкерманського кар'єра

Водозабір пропрацював приблизно місяць
Фото: krymr.com
Наприкінці листопада минулого року окупаційна влада Криму почала брати воду з Інкерманського кар'єра. У січні журналісти "Крим.Реалії" повідомили, що водозабір вимушено зупинили, оскільки там вичерпався запас води.

В окупованому Інкермані під Севастополем вимушено припинили водозабір з озера в колишньому вапняковому кар'єрі. Про це 4 січня повідомляє "Крим.Реалії".

Водозабірні споруди на березі озера й частину труб на спуску до озера демонтували і вивезли. Шматок змонтованих водовідних споруд на врізці в основний водовід залишили недоторканим. Місцеві жителі у свята приходили оглядати те, що сталося з Інкерманським озером після забору води.

Як зазначає "Крим.Реалії", воду з водоймища в колишньому Інкерманському кар'єрі російська влада почала викачувати наприкінці листопада 2020 року. Водозабір пропрацював приблизно місяць, менше від очікуваного строку. На початку грудня окупаційна влада Севастополя повідомила, що за тиждень з озера вдалося викачати приблизно 80 тис. м&³3; води. Раніше повідомляли про намір забрати з озера 1 млн м&³3;.

В окупованому Криму гостро стоїть питання дефіциту води. До російської окупації Україна забезпечувала 85% потреб півострова у прісній воді через Північно-Кримський канал. Після анексії Криму РФ навесні 2014 року Київ припинив подавання води на півострів. За даними ЗМІ, у Криму поки не знайшли альтернативи постачанню дніпровської води, крім масштабного викачування підземних вод.

У червні 2019 року експостпред президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін заявив, що окупанти пропонували хабаря за відновлення водопостачання на анексований півострів.

Голова бюджетного комітету Верховної Ради, нардеп від "Слуги народу" Юрій Арістов повідомляв журналістам програми "Схеми" ("Радіо Свобода"), що українська влада розглядала ідею продавати воду у Крим. Представник президента України у Криму Антон Кориневич у відповідь сказав, що Україна не має наміру відновлювати подавання води до Криму до деокупації півострова.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що постачання прісної води з материкової частини України в анексований Крим можливе тільки в разі гуманітарної катастрофи на півострові.

У вересні стало відомо, що через брак води "влада" Криму буде примусово викуповувати у кримчан колодязі та свердловини.

У Росгідрометцентрі повідомляли, що за 2020 рік у Криму запаси води зменшилися майже втричі.