Підконтрольний РФ з'їзд мусульман Криму має намір вимагати репарації від Німеччини за знищені під час Другої світової війни села

Бальбек: Вимога репарацій – нагадування про страшну трагедію, а не матеріальна вимога
Фото: Государственная Дума / Facebook

На думку делегатів з'їзду мусульман Криму, треба ставити перед владою Німеччини питання про відшкодування збитків і компенсації шкоди за знищені в роки Другої світової війни кримськотатарські села.

Підконтрольний Росії з'їзд мусульман Криму в Сімферополі має намір порушити перед урядом Німеччини питання репарації за села, знищені під час німецької окупації півострова в 1941−1944 роках. Таке рішення було ухвалено сьогодні на курултаї в анексованому Криму. Про це повідомляє "РИА Новости".

За даними учасників з'їзду, загалом таких сіл було 127.

Учасники заявили "про моральне і юридичне право повернутися до питання репарації".

Депутат Держдуми Росії від Криму Руслан Бальбек у коментарі агентству заявив, що питання репарацій потрібно розцінювати "як нагадування про страшну трагедію, а не матеріальну вимогу".

Він переконаний, що про історію варто пам'ятати, щоб "не допустити відродження неонацизму в сучасному світі".

Духовне управління мусульман Криму після анексії півострова Росією 2014 року перестало координувати свої дії з Меджлісом кримськотатарського народу і перереєструвалось як Духовне управління мусульман Криму і Севастополя відповідно до російського законодавства.

У листопаді 2016 року громади мусульман-переселенців із Криму провели з'їзд, на якому вирішили створити Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим на материковій частині України. Муфтієм було обрано Айдера Рустемова.