Помпео: Світ не забув цинічної брехні, яку Росія використовувала для виправдання своєї агресії і маскування спроб анексії території України

Помпео: Крим – це Україна, і його має бути повернуто під контроль України

Фото: EPA

Санкції США проти РФ зберігатимуться, поки Росія не виконає Мінські угоди щодо врегулювання ситуації на Донбасі і не поверне Крим під контроль України, заявив держсекретар США Майк Помпео.

Крим – український і має повернутися під контроль Києва. Про це 27 лютого заявив держсекретар США Майк Помпео, повідомила прес-служба Держдепартаменту США.

"П'ять років тому російська окупація Кримського півострова України зумовила ескалацію російської агресії. Росія намагалася зруйнувати міжнародний порядок, підірвала основні людські свободи і послабила нашу спільну безпеку. Світ не забув цинічної брехні, яку Росія використовувала для виправдання своєї агресії та маскування спроб анексії української території... Сполучені Штати підтверджують свою незмінну позицію: Крим – це Україна, і його має бути повернуто під контроль України", – заявив держсекретар.

Він додав, що США "серйозно стурбовані посиленням репресій із боку російського окупаційного режиму у Криму".

"США закликають Росію звільнити всіх українців, зокрема членів кримськотатарської громади, яких вона ув'язнила як помсту за їхню мирну незгоду [з окупацією Криму]. Сюди входять [режисер] Олег Сенцов, [активісти] Олександр Кольченко, Володимир Балух, Руслан Зейтуллаєв і ще приблизно 70 осіб. Ми закликаємо Росію негайно припинити всі зловживання, припинити окупацію Криму і виконати свої зобов'язання з міжнародного права, зокрема за законами окупації", заявив Помпео.

Держсекретар підкреслив, що санкції США проти РФ зберігатимуться, поки Росія не виконає Мінські угоди щодо врегулювання ситуації на Донбасі і не поверне Крим під контроль України.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова. Одразу після анексії Криму почався збройний конфлікт на сході України, він триває досі. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.