"Повітряний простір над Кримом недоступний для польотів". МЗС України прокоментувало рішення Федерального авіауправління США

МЗС України роз'яснило ситуацію з польотами американських авіакомпаній
Фото: depositphotos.com

США дозволили своїм авіакомпаніям виконувати польоти в деяких зонах району польотної інформації Сімферополя. Як роз'яснили у зовнішньополітичному відомстві України, про польоти над анексованим Кримом не йдеться, мали на увазі міжнародний простір над Чорним морем, який контролює українська влада.

Повітряний простір над окупованим півостровом Крим, як і раніше, закрито. Так спікерка українського Міністерства закордонних справ Катерина Зеленко прокоментувала дозвіл Федеральної авіаційної служби США (FAA) на польоти в зоні району польотної інформації Сімферополя.

У документі, ухваленому США, йдеться про зняття заборони на здійснення польотів у західній частині Сімферопольського району польотної інформації, тобто в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, де відповідальність за обслуговування делеговано Україні, заявила Зеленко 16 жовтня у відповіді на запит видання "Крим.Реалії".

"Повітряний простір над тимчасово окупованою територією АР Крим був і залишається недоступним для планування та виконання польотів. Зазначені зміни було внесено за результатами взаємодії фахівців Державіаслужби України та "Украероруху" з Федеральною авіаційною адміністрацією США", – ідеться в коментарі речниці.

Рішення не продовжувати заборону на польоти в певних зонах району польотної інформації Сімферополя FAA ухвалило 15 жовтня "внаслідок істотно зниженого ризику для безпеки цивільної авіації". Водночас відомство продовжило заборону на польоти в районі польотної інформації Дніпра, оскільки ситуація на Донбасі "продовжує становити неприйнятний рівень ризику для цивільної авіації".

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Рішення про заборону польотів цивільної авіації в районах польотної інформації Сімферополя і Дніпра США ухвалили у грудні 2014 року, оскільки посилилася небезпека в регіоні у зв'язку з воєнною агресією Росії щодо України. Заборону кілька разів продовжували. У 2018 році США дозволили своїм авіакомпаніям виконувати польоти в аеропорти Харкова, Дніпра і Запоріжжя та літати над деякими районами в Чорному морі.