Прокуратура АРК передала в міжнародний суд приблизно 4 тис. справ про порушення прав власності

Міжнародне гуманітарне право забороняє знищення і привласнення чужого майна окупаційною владою
Фото: depositphotos.com

Прокуратура Автономної Республіки Крим встановила 250 осіб, чию нерухомість знесли на анексованому Росією півострові. У 3702 людей окупаційна влада вилучила земельні ділянки загальною площею 355 га.

У Міжнародний кримінальний суд надійшла інформація про 3952 жертви порушення права власності у Криму. Про це 30 липня повідомила пресслужба прокуратури Автономної Республіки Крим.

Ідентифіковано 250 постраждалих, у яких знесли нерухому власність. У 3702 людей окупаційна влада вилучила земельні ділянки загальною площею як мінімум 355 га, ідеться в повідомленні.

Основними аргументами окупантів під час звернення постраждалих у суд були: незаконність передання земельних ділянок у власність; відсутність оригіналів документів в архівах на півострові; віднесення земель до місць особливого режиму (після 2014 року), незаконність дозволів на будівництво, виданих українськими органами.

"У більшості таких випадків окупаційна влада порушує принципи міжнародного права, які говорять про неприпустимість оцінки рішень державних органів однієї держави судами іншої, до того ж держави-окупанта. Навіть аргумент про відсутність документів в архівах є, по суті, абсурдним, адже за їх збереження відповідають державні органи. А якщо врахувати, що всі архіви були захоплені владою РФ, то цілком імовірно, що документи загубилися або були знищені під час активної фази окупації", – сказав юрист регіонального центру прав людини Роман Мартиновський.

Згідно з міжнародним гуманітарним правом, знищення та привласнення чужого майна окупаційною владою заборонено, зазначив заступник прокурора АРК Віталій Секретар.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.