Прокуратура Криму розслідує приблизно 250 епізодів незаконних затримань у Криму

Поночовний зазначив, що українським правоохоронцям важливо співпрацювати із правозахисниками у Криму

Фото: ru.krymr.com

В українських правоохоронців виникають труднощі під час розслідувань, пов'язаних із незаконними обшуками й арештами у Криму, оскільки вони не мають доступу на окуповану територію, повідомив начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих прокуратури Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний.

Прокуратура Криму відкрила приблизно 140 кримінальних проваджень, які містять більше ніж 250 епізодів, пов'язаних із незаконними затриманнями й обшуками українських громадян у Криму. Про це 29 травня в Києві заявив начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих прокуратури Автономної Республіки Крим (АРК) Ігор Поночовний, повідомляє "Крим.Реалії".

Він зазначив, що нещодавно такі провадження було відкрито за фактом незаконного затримання кримських татар Сервера Мустафаєва та Едема Смаїлова, їх кваліфікують як злочини за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі, незаконне проникнення в житло).

"Прокуратура АРК реагує на всі факти незаконних дій у Криму, які проводять представники російської влади, силовики. Дуже складно проводити розслідування, коли ми не можемо отримати інформацію безпосередньо від очевидців. Тому така важлива співпраця із правозахисними організаціями, які часто є представниками потерпілих", – сказав Поночовний.

Він підкреслив, що кожен факт переслідувань або незаконних дій "знаходить підтвердження у відповідних кримінальних провадженнях", наразі є приблизно 18 підозрюваних, яких заочно повідомляють про підозру. Поночовний додав, що правоохоронці встановлюють таких осіб регулярно, зокрема за допомогою ЗМІ та соціальних мереж. Ідеться про силовиків, які проводять обшуки й затримання, суддів, які виносять рішення про арешти.

Мустафаєва і Смаїлова затримали 21 травня. За даними координатора "Кримської солідарності" Ділявера Меметова, Смаїлов протягом останніх 15 років займався проведенням релігійних мусульманських обрядів у Бахчисараї.

Їхні кримінальні справи об'єднали зі "справою "Хізб ут-Тахрір", у межах якої у 2017 році російські окупанти заарештували в Бахчисараї шістьох осіб.

22 травня "суд" в окупованому Сімферополі заарештував Мустафаєва до 9 червня. Смаїлова "суд" заарештував на 20 діб.

"Хізб ут-Тахрір" – міжнародна ісламська політична організація, що закликає до об'єднання всіх мусульманських країн у халіфат, але відкидає терористичні методи боротьби. Росія визнала організацію терористичною у 2003 році, діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території країни заборонено.

У межах українського законодавства "Хізб ут-Тахрір" є легальною організацією. У країнах Західної Європи та Північної Америки її також не заборонено, крім адміністративних обмежень на її діяльність у Німеччині.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ.

Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація із правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.