Рада Європи вимагає від РФ зняти заборону з Меджлісу і пустити її лідерів до окупованого Криму

У Раді Європи ухвалили комплексне рішення щодо Криму
Фото: wikipedia.org

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення щодо ситуації в Криму та висунув низку вимог до Росії.

Комітет міністрів Ради Європи (КМРЄ) вимагає від РФ відновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити допуск до окупованого Криму його лідерам. Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у своєму Twitter.

"КМРЄ закликає до повного виконання резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо Криму. Рада Європи долучається до виконання цієї резолюції", – написав Клімкін.

Він додав, що Комітет міністрів запропонував комісару Ради Європи з прав людини розглянути можливість вжиття заходів щодо оцінки ситуації з правами людини в Криму.

"Європейська правда" пише, що йдеться про комплексне рішення, деталі якого будуть оприлюднені пізніше.

Комітет міністрів Ради Європи – виконавчий орган, він має право ухвалювати зобов'язальні рішення, однак не має засобів покарання в разі їх невиконання, крім політичних.

19 грудня 2016 року Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про порушення прав людини в окупованому Криму і Севастополі. Документ підтримали 70 делегацій, проти висловилися 26 країн, зокрема Росія. Ще 77 делегацій утрималися під час голосування. У документі Росію вперше назвали державою-окупантом, а АР Крим – тимчасово окупованою територією. 

Росія окупувала Крим за підсумками незаконного референдуму навесні 2014 року.