Резніков розповів, у якому статусі будуть жити переселені до Криму росіяни після деокупації півострова

Україна не буде порушувати чиїхось гуманітарних прав, зазначив Резніков
Фото: Олексій Резніков / Facebook
Україна, на відміну від спадкоємців сталінського режиму, не збирається займатися депортацією росіян із Криму, заявив міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Росіяни, які переселилися на територію Криму після його анексії РФ, матимуть вільний вибір: залишитися на півострові або повернутися на свою історичну батьківщину. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Він зазначив, що Україна не буде порушувати чиїхось гуманітарних прав.

"У всіх буде можливість вільно ухвалювати рішення. Якщо захочуть легально жити на території України, вони можуть отримати статус іноземних громадян, прийняти українське громадянство чи жити як особа без громадянства. Або ці люди можуть ухвалити інше рішення – повернутися на свою історичну батьківщину. Ми не збираємося, на відміну від послідовників сталінського режиму, займатися депортацією", – сказав Резніков.

6 січня підконтрольне Росії "управління федеральної служби державної статистики у Криму і Севастополі" повідомляло, що із 2014 року на півострів переїхало 205 559 громадян РФ. Зокрема в Севастополь – майже 88,5 тис. росіян.

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

У жовтні 2020 року перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявляла, що Росія проводить активну колонізацію Криму. "Ми маємо різні цифри, але навіть за російською статистикою 100 тис. із чимось росіян заїхали до Криму. Неофіційна цифра є у п’ять разів вищою. Ми вважаємо, що принаймні пів мільйона російських громадян є вже зараз у Криму", – підкреслила вона.