Росія намагається прикритися своїм конституційним законом, як фіговим листочком – уповноважений України в ЄСПЛ Ліщина про анексію Криму

Іван Ліщина: В Росії спостерігається повна чехарда з юридичними обґрунтуваннями
Фото: Іван Ліщина / Facebook

Документи, які Росія використовує в Європейському суді з прав людини під час розгляду справ щодо Криму, свідчать про те, що угода, на підставі якої РФ анексувала Крим, набула чинності вже після анексії півострова, заявив уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

Для Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), де розглядаються позови проти РФ щодо порушень прав людини в анексованому Криму, важливим є не "якийсь народний плебісцит" про приєднання півострова, а те, чи є там військові формування РФ, коли вони там з'явилися, що вони там робили і чи контролювали вони місцеву адміністрацію. Про це в інтерв'ю "Радио Свобода" розповів урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

"За наявності цих критеріїв (війська, контроль за місцевою адміністрацією) Європейський суд приходить до висновку про те, що саме та держава, яка контролює цю територію через свою військову силу, несе відповідальність за порушення прав людини на цій території", – говорить він.

За словами Ліщини, для України важливо встановити, що момент юрисдикції РФ і над Кримом, і над окупованими територіями Донбасу настав із 26 лютого 2014 року, а не 21 березня 2014 року, як це визнає сама Росія.

"Росія намагається прикритися своїм конституційним законом, як фіговим листочком. Вони дуже бояться відійти від формальних моментів, бо варто суду піти від формальних моментів, як розкривається цілий пласт порушень, пов'язаних із самою РФ, не тільки в Криму, але і на Донбасі. Для них дуже важливо довести, що суд повинен піти слідом формальних моментів у рамках російської правової системи, що тільки з моменту, коли конституційний закон про приєднання Криму набув чинності, тобто з 21 березня, Росія є відповідальною", – пояснив уповноважений.

За його словами, в РФ спостерігається повна "чехарда з юридичними обґрунтуваннями".

"Вони самі визнають, що кримська адміністрація була інтегрована в російську адміністрацію, починаючи з 18 березня. Водночас угода між Республікою Крим та Російською Федерацією про приєднання набула чинності з 1 квітня, але на неї посилається закон, який набув чинності 21 березня. Вони кажуть: "Ми інтегрували Крим 18 березня, але визнаємо, що несемо за нього відповідальність тільки з 21 березня". Тобто взагалі незрозуміло, що відбувалося три дні".

Відтак, за словами Ліщини, власні документи РФ свідчать, що угода, на підставі якої вони приєднали Крим, набула чинності після того, як вони його приєднали.

Росія окупувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.