Російські силовики провели навчання в окупованому Криму

Окупанти провели в Криму військові навчання
Фото: EPA (архів)

У навчаннях окупантів у районі кримського мису Опук в акваторії Чорного моря брали участь прикордонні кораблі та авіація спільно з Чорноморським флотом РФ.

Російські окупанти 28 березня провели військові навчання в анексованому Криму. Про це повідомили в "прикордонуправлінні" Федеральної служби безпеки РФ у Криму, пише російське агентство ТАСС.

У навчаннях, які проводили в районі мису Опук в акваторії Чорного моря, брали участь прикордонні кораблі та авіація спільно з Чорноморським флотом РФ. Тема навчань – "Припинення дій, спрямованих на порушення морських транспортних комунікацій, і спроб незаконного проходу через Керченську протоку іноземними військовими кораблями", повідомили у ФСБ. У відомстві стверджують, що "цілі і завдання було досягнуто".

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово". Зараз усі моряки перебувають у "Лефортово". Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.