СБУ завершила розслідування щодо командира ЧФ РФ. У 2014 році він блокував частини ЗСУ в Севастополі

Толмачов сприяв безперешкодному вторгненню російських військових у Криму 2014 року, зазначили у СБУ
Фото: ssu.gov.ua
Слідчі Служби безпеки України (СБУ) завершили досудове розслідування щодо командира 41-ї бригади ракетних кораблів Чорноморського флоту РФ Олександра Толмачова, у 2014 році він організував блокування Севастопольського загону морської охорони Держприкордонслужби України. Про це 20 травня повідомив пресцентр СБУ.

"За даними досудового розслідування, унаслідок дій зловмисника українська військова частина не змогла виконати обов’язки щодо охорони державного кордону України, територіального моря та внутрішніх вод. Толмачов також забезпечив блокування підрозділами збройних сил РФ військових частин Збройних сил України (ЗСУ), транспортних комунікацій", – ідеться в повідомленні.

За даними СБУ, Толмачов сприяв безперешкодному вторгненню російських військових для "здійснення військової окупації території Криму".

"Це призвело до порушення територіальної цілісності України та заподіяння збитків у вигляді втрати об’єктів державної власності", – додали у відомстві.

Дії Толмачова кваліфікують за трьома статтями Кримінального кодексу України (ККУ): ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 437 ККУ (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій за попередньою змовою групою осіб), а також ч. 3 ст. 110 ККУ (умисні дії з метою зміни держкордону України, скоєні за попередньою змовою групою осіб).

Для визначення підсудності обвинувальний акт спрямували до Київського апеляційного суду.

Контекст:

Уранці 27 лютого 2014 року в Сімферополі група озброєних автоматичною зброєю й кулеметами осіб захопила будівлі Верховної Ради Криму і Ради міністрів автономії. Водночас на півострові висадився великий контингент російських військовослужбовців, що почали блокаду частин ЗСУ.

Після інспірованих Росією народних заворушень на півострові в березні 2014 року всупереч українському законодавству пройшов так званий референдум, який призвів до окупації Криму.

Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна й більшість країн світу.