Сенченко про лист Януковича до Путіна: Спільними діями вони спробували легітимізувати російську агресію проти України

Сенченко про лист Януковича до Путіна: Тут ідуть однозначні неправдиві обвинувачення
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Колишній нардеп від "Батьківщини", екс-заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Сенченко вважає, що лист екс-президента України Віктора Януковича президенту РФ Володимирові Путіну з проханням увести в Україну війська, яку демонстрував в ООН колишній постпред РФ Віталій Чуркін, з'явилася для легітимізації російського вторгнення в Україну.

Колишній в.о. заступника глави Адміністрації Президента України та екс-нардеп від "Батьківщини" Андрій Сенченко під час давання свідчень у Оболонському райсуді Києва у справі про держзраду екс-президента України Віктора Януковича заявив, що йому відомо про лист Януковича до президента РФ Володимира Путіна із проханням увести війська в Україну. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Сенченко нагадав, що 28 лютого 2014 року відбулося засідання Ради Безпеки ООН, ініційоване Україною.

"На цьому засіданні наша країна звинуватила РФ у незаконному вторгненні, а США і країни Європи вимагали від Москви вивести війська з України. Це було в той час, коли з порушенням загальновизнаних міжнародних норм Росія без оголошення війни використовувала свої збройні сили без знаків розрізнення на території України. Вочевидь, РФ спробувала легітимізувати введення своїх військ на нашу територію", – сказав політик.

Він сказав, що тоді з'явилася "заява президента України". Політик зазначив, що дізнався про заяву зі ЗМІ і не бачив її оригінала.

"Читаю переклад, завірений Віталієм Чуркіним, представником РФ при ООН, нині покійним: "Як законно визнаний президент України заявляю: події на Майдані, незаконне захоплення влади в Києві призвели до того, що Україна опинилася на порозі громадянської війни. У країні панують хаос і анархія. Життя, безпека та права людей, особливо на південному сході країни, – під загрозою. Під впливом західних країн здійснюють відкритий терор і насильство. Людей переслідують за політичними та мовними ознаками. У зв'язку з цим звертаюся до президента РФ Путіна із проханням використати збройні сили РФ для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності і захисту населення України", – процитував документ Сенченко.

Він заявив про впевненість, що заява Януковича "з'явилася на замовлення Кремля".

"Водночас те, що викладено в заяві, суперечить угоді, яку підписав Янукович. Навіть щодо оцінок. Тут ідуть однозначні неправдиві обвинувачення", – сказав політик.

Він зазначив, що заяву Януковича датовано 1 березням 2014 року.

"Отже, спільними діями Янукович і Путин спробували з 1 березня легітимізувати російську агресію проти України", – сказав Сенченко.

Відео: 112 Украина / YouTube

В Оболонському суді Києва розглядають справу за обвинуваченням Януковича у держзраді, пособництві у веденні війни і посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей.

7 грудня прокуратура просила суд викликати на допит у справі про державну зраду Януковича президента України Петра Порошенка, секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, спікера Верховної Ради Андрія Парубія, посла України в Польщі Андрія Дещицю, колишнього прем'єра Арсенія Яценюка.

11 грудня в Оболонському суді відбувся допит Авакова і Яценюка як свідків у справі про держзраду.

27 грудня суд допитував командувача Військово-морських сил України віце-адмірала Ігоря Воронченка. Він розповів, що під час окупації Криму Росія підготувала план опору з використанням двох танків. Також, за його словами, кількість і якість російських військ, що під час анексії Криму були на півострові, не давали можливості підрозділам Збройних сил України, які були у Криму, дати відсіч агресору.

Також допитали полковника Збройних сил України, нардепа від Блоку Петра Порошенка Юлій Мамчура, який розповів, що під час силового захоплення авіаційної військової частини у Криму російські військові прикривалися цивільним населенням.