Словаччина візьме участь у саміті Кримської платформи – МЗС України

Джапарова презентувала словацьким колегам механізми роботи Кримської платформи
Фото: mfa.gov.ua
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова розповіла словацьким колегам про ситуацію з правами людини в окупованому Росією Криму.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова 26 січня на відкритті українсько-словацького експертного форуму подякувала Словаччині за готовність узяти участь у саміті Кримської платформи. Про це повідомила пресслужба МЗС України.

У форумі взяли участь представники урядових структур і бізнесу. Джапарова розставила пріоритети зовнішньої політики України на 2021 рік щодо європейської та євроатлантичної інтеграції, енергетичної безпеки та протидії російській агресії, зауважили в релізі.

Державний секретар МЗС Словаччини Інгрід Броцкова зазначила, що Україна є важливим сусідом Словаччини, яка підтримує її європейські та євроатлантичні прагнення і не визнає порушення її територіальної цілісності.

Джапарова розповіла про ситуацію з правами людини і тривалу мілітаризацію окупованого Росією Криму. Вона зазначила, що понад 28 тис. українських громадян призвали до лав російської армії від початку окупації півострова. Заступниця глави МЗС України акцентувала увагу на примусовому зміненні демографічного складу населення Криму.

"Джапарова представила словацьким колегам цілі та механізми роботи Кримської платформи, поінформувала учасників заходу про підготовку до проведення її інавгураційного саміту в Києві 23 серпня 2021 року", – зауважили в повідомленні.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, попередження порушень прав людини і захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму.

Передбачено, що платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентської співпраці, у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи буде розпочато на інавгураційному саміті, проведення якого заплановано на 2021 рік у Києві.

У грудні 2020 року Джапарова говорила, що саміт Кримської платформи мають намір провести у травні 2021 року, його підсумком має стати декларація, яку зможуть підписати всі учасники саміту.

У січні 2021 року заступник глави Офісу президента України (ОПУ) Ігор Жовква повідомив, що саміт мають намір провести влітку.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.